Ce inseamna BOGDAPROSTE?

Distribuie!by Bogdaproste sau Bodaproste este un cuvânt, provenit din limba bulgară, folosit ca formulă de mulțumire când se primește ceva de pomană.[1] Acest obicei apare doar la creștinii ortodocși. În bulgară, bogŭ da prosti înseamnă „Dumnezeu să-i ierte (pe morții tăi)”. Locuțiune adjectivală: „de bogdaproste” = de pomană Expresie: „ca […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Bogdaproste sau Bodaproste este un cuvânt, provenit din limba bulgară, folosit ca formulă de mulțumire când se primește ceva de pomană.[1] Acest obicei apare doar la creștinii ortodocși.

În bulgară, bogŭ da prosti înseamnă „Dumnezeu să-i ierte (pe morții tăi)”.


Locuțiune adjectivală: „de bogdaproste” = de pomană

Expresie: „ca un pui de bogdaproste” = (despre copii) prăpădit, nenorocit (este o aluzie la puii care se dădeau în dar, sau ca bir mănăstirilor, și care nu se alegeau desigur dintre cei mai grași și mai mari).


BOGDAPROSTE, spus uneori BODAPROSTE, ori VODAPROSTE, este un cuvant de origine slava. Ma gandeam ca vine de la rusi, dar nu aveam banuiala ca, de fapt, reprezinta o influenta lingvistica provenita de vecinii nosti bulgari (slavi si ei, saracii oameni bogati si gradinari, “cu ceafa groasa”, dupa unii).
Scrisa in limba slava/bulgara “bog da prosti” ori “bog da prostis”, aceasta expresie verbala are semnificatia de “sa fie bine primit” sau “sa primeasca Dumnezeu”. Atunci cand ti se da ceva de pomana la parastasul cuiva, ori cu ocazia Pastelui Blajinilor / Pastelui Mortilor, daca esti, cat de cat, un bun crestin, nu ai cum sa nu accepti acel dar, trebuind sa spui dupa aceea “bogdaprosti / bodaproste”, si in nici un caz, “mersi” sau “multumesc”. In acest fel, pomana data tie pentru cel mort ajunge la ceruri si il ajuta pe acesta sa treaca mai usor peste judecata pacatelor sale.

loading...

Asadar, termenul BOGDAPROSTE este un semn de recunoastere a propriei credinte, un fel de a spune “Dumnezeu sa iti ierte mortul”, nu o multamire catre cel ce iti da de poamana, ci catre mort,  o urare sau chiar un ajutor pentru cel decedat, astfel incat acesta sa depaseasca barierele impuse de catre Sfantul Petru ori Dumnezeu pentru a accede pe mult doritul taram paradisiac. Unii lingvisti sau amatori in aceasta stricta si neinduratoare stiinta asociaza  acest cuvant cu cersetorii (reminiscente comuniste, desigur!)

Bogdaproste este un cuvant din batrani, prin care putem dovedi lor, mamelor, tatilor, bunicilor, si bunicelor noastre  (si chiar noua insine) ca suntem alaturi de mortii nostrii dragi. Aceasta formula verbala face parte dintr-un ritual specific romanesc, o formula cumva magica de a ne demonstra atasamentul fata de crestinism si respectul fata de mortii ce continua a trai sau au sansa de a renaste la un alt nivel, superior.

Dincolo de conotatia crestineasca, rautatea populara romanesca a introdus acest cuvant  in niste expresii de genul “copil de bodaproste” ( copil sarac, aflat pe drumuri, caruia i se da de pomana o coaja de pane sau ceva mai acatarii), “un pui de bodaproste” (avand semnificatia, chiar si peiorativa, de copil sarman, care te bate la cap sa ii oferi ceva de mancare, dar si o reminiscenta a obiceiului prin care taranii erau  siliti a da unei manastiri , degeaba, niste pui de gaina, ei alegand in acest scop, desigur, acel pasaret mai prapadit sau mai pricajit din ograda lor!).

Copyright © diane.ro

http://www.diane.ro/2013/05/ce-inseamna-bogdaproste.html

 

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Cocoon.ro – Conspirații Îndeplinite!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite