Cine a inventat notele muzicale și ce semnificație au?

Distribuie!by În Europa, notaţia muzicală a apărut în secolul IX, atunci când biserica creştină a început să aleagă cântecele care să facă parte din liturghie. Se foloseau linii, puncte şi mici neume – semne grafice scrise deasupra textului ce indică desenul melodiei, înălţimea sunetului sau tonalitatea cântecului. Prin anul 900 […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

În Europa, notaţia muzicală a apărut în secolul IX, atunci când biserica creştină a început să aleagă cântecele care să facă parte din liturghie. Se foloseau linii, puncte şi mici neume – semne grafice scrise deasupra textului ce indică desenul melodiei, înălţimea sunetului sau tonalitatea cântecului.

Prin anul 900 d.Hr. muzica era mai uşor de citit. Neumele erau scrise la o anumită distanţă deasupra sau lângă linia orizontală (portativ) – reprezenta nota F pentru a arăta cât de sus sau cât de jos trebuie cântată nota.


Călugărul Guido d’Arezzo a făcut portativul cu patru linii pe care să fie notaţia muzicală – pe linii şi între linii. O metodă de notare care a făcut posibilă ghidarea lungimii fiecărei note a fost descoperită între secolele XIII şi XIV. Notele aveau forme noi şi punctelor le-a fost adăugate picioare sau liniuţe în funcţie de lungimea lor. A apărut şi portativul cu cinci linii, iar neumele au luat formă de romb. Pe la 1600 neumele au devenit rotunde şi a fost posibilă notaţia muzicală aşa cum este păstrată şi astăzi.

Istoria muzicii mai spune că dirijorul unui cor, Guido Aretinus, a dat nume notelor muzicale pe baza imnului gregorian “Ut queant laxis” folosind prima silabă a fiecărui rând.


Ut queant laxis

Resonare fibris

loading...

Mira gestorum

Fanuli tuorum

Salve pelluti

Labii reatum

Sancte Joannes

Numele notelor muzicale astfel sunt: ut, re, mi, fa, sol, la. Nota si s-a adăugat mai târziu ca fiind a şaptea notă, iar Ut a devenit Do, din cuvântul Domine.

O interpretare modernă a numelor notelor muzicale arată în felul următor:

Do – Dominus – Dumnezeu;

Re – rerum – materie;

Mi – miraculum – miracol;

Fa – familias рlanetarium – sistem solar;

Sol – solis – Soare;

La – lactea via – Calea Lactee;

Si – siderae – bolta cerească.

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Cocoon.ro – Conspirații Îndeplinite!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite