Comunism vs. socialism- multă lume nu știe să facă diferența

Distribuie!by Într-un fel, comunism este o formă extremă de socialism. Multe țări au partide politice dominante, dar foarte puține sunt cu adevărat comuniste. De fapt, majoritatea țărilor – inclusiv bastioanele capitaliste, cum ar fi SUA și Marea Britanie – au programe guvernamentale care se împrumută de la principiile socialiste. Socialismul este uneori folosit […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Într-un fel, comunism este o formă extremă de socialism. Multe țări au partide politice dominante, dar foarte puține sunt cu adevărat comuniste. De fapt, majoritatea țărilor – inclusiv bastioanele capitaliste, cum ar fi SUA și Marea Britanie – au programe guvernamentale care se împrumută de la principiile socialiste.

Socialismul este uneori folosit interschimbabil cu comunismul, dar cele două filosofii au unele diferențe stricte. În special, în timp ce comunismul este un sistem politic, socialismul este în primul rând un sistem economic care poate exista sub diferite forme sub o gamă largă de sisteme politice.


În această comparație, analizăm în detaliu diferențele dintre socialism și comunism.

Diagramă de comparație

Diagrama comunismului comparativ cu socialismul


Comunism Socialism
Filozofie De la fiecare după capacitatea sa, fiecare după nevoile lui. Accesul liber la articolele de consum este posibil prin progresele tehnologice care permit o super-abundență. De la fiecare după capacitatea lui, fiecăruia după contribuția lui. Accentul pe profit distribuit între societate sau forța de muncă pentru a completa salariile / salariile individuale.
Elemente cheie Guvern centralizat, economie planificată, dictatură a “proletariatului”, proprietate comună a instrumentelor de producție, fără proprietate privată. egalitatea între sexe și toți oamenii, accent internațional. De obicei antidemocratic cu un sistem de 1 partid. Calcule în natură, proprietate colectivă, proprietate comună de cooperare, democrație economică Planificare economică, egalitate de șanse, liberă asociere, democrație industrială, model de intrare-ieșire, internaționalism, voucher de muncă, echilibrarea materialelor.
Sistem politic O societate comunistă este apatridă, fără clasă și este condusă direct de popor. Acest lucru nu a fost niciodată practicat. Poate coexista cu diferite sisteme politice. Majoritatea socialiștilor susțin democrația participativă, unii (social-democrații) susțin democrația parlamentară, iar marxist-leninistii susțin “centralismul democratic”.
idei Toți oamenii sunt la fel și, prin urmare, cursurile nu au sens. Guvernul ar trebui să dețină toate mijloacele de producție și de teren, precum și orice altceva. Oamenii ar trebui să lucreze pentru guvern, iar producția colectivă ar trebui redistribuită în mod egal. Toți indivizii ar trebui să aibă acces la articole de bază de consum și bunuri publice pentru a permite auto-actualizarea. Industriile pe scară largă sunt eforturi colective și, prin urmare, randamentele din aceste industrii trebuie să fie în beneficiul societății în ansamblu.
Proprietate privată Abolite. Conceptul de proprietate este negat și înlocuit cu conceptul de commons și proprietate cu “userhip”. Două tipuri de proprietăți: proprietăți personale, precum case, îmbrăcăminte etc. deținute de individ. Proprietatea publică include fabrici și mijloace de producție deținute de stat, dar cu control al lucrătorilor.
Reporterii cheie Karl Marx, Friedrich Engels, Peter Kropotkin, Rosa Luxemburg, Vladimir Lenin, Emma Goldman, Leon Troțki, Joseph Stalin, Ho Chi Minh, Mao Zedong, Josip Broz Tito, Enver Hoxha, Che Guevara, Fidel Castro. Charles Hall, François-Noël Babeuf, Henri de Saint-Simon, Robert Owen, Charles Fourier, Louis Auguste Blanqui, William Thompson, Thomas Hodgskin, Pierre-Joseph Proudhon, Louis Blanc, Moses Hess, Karl Marx, Friedrich Engels, Mikhail Bukinin.
Structura sociala Toate distincțiile de clasă sunt eliminate. O societate în care fiecare este atât proprietarul mijloacelor de producție, cât și propriii angajați. Distincțiile de clasă sunt diminuate. Starea derivă mai mult din distincțiile politice decât distincțiile de clasă. Unele mobilități.
Religie Abolit – toate religiile și metafizica sunt respinse. Engels și Lenin au fost de acord că religia este un drog sau “băutură spirituală” și trebuie combătută. Pentru ei, ateismul pus în practică înseamnă o “răsturnare forțată a tuturor condițiilor sociale existente. Libertatea religioasă, dar de obicei promovează secularismul.
Coordonarea economică Planificarea economică coordonează toate deciziile privind investițiile, producția și alocarea resurselor. Planificarea se face în termeni de unități fizice în loc de bani. Socialismul planificat se bazează în principal pe planificarea determinării investițiilor și deciziilor de producție. Planificarea poate fi centralizată sau descentralizată. Market-socialismul se bazează pe piețele de alocare a capitalului către diferite întreprinderi sociale.
Alegere libera Fie “votul” colectiv, fie conducătorii statului fac decizii economice și politice pentru oricine altcineva. În practică, mitingurile, forța, propaganda etc. sunt folosite de conducători pentru a controla populația. Religia, locurile de muncă și căsătoria sunt la latitudinea individului. Educatie obligatorie. Acces liber, egal la asistență medicală și educație furnizat printr-un sistem socializat finanțat prin impozitare. Deciziile de producție se bazează mai mult pe decizia statului decât pe cererea consumatorilor.
Definiție Teoria internațională sau sistemul de organizare socială bazat pe deținerea tuturor proprietăților în comun, cu proprietatea reală atribuită comunității sau statului. Respingerea piețelor libere și neîncrederea extremă a capitalismului sub orice formă. O teorie sau sistem de organizare socială bazată pe deținerea majorității proprietății în comun, cu proprietatea reală atribuită lucrătorilor.
Structura de proprietate Mijloacele de producție sunt deținute în mod obișnuit, adică nici o entitate sau o persoană nu deține proprietate productivă. Importanța este atribuită “utilizării” peste “proprietate”. Mijloacele de producție sunt deținute în societate cu valoarea surplusului produsă acumulându-se atât pentru întreaga societate (în modelele de proprietate publică), fie pentru toți membrii angajați ai întreprinderii (în modelele de proprietate cooperativă).
Discriminare În teorie, toți membrii statului sunt considerați egali unul cu altul. Oamenii sunt considerați egali; se fac legi atunci când este necesar pentru a proteja oamenii de discriminare. Imigrația este adesea controlată strict.
Mod de schimbare Guvernul într-un stat comunist este agentul schimbării, mai degrabă decât orice piață sau dorință din partea consumatorilor. Modificarea de către guvern poate fi rapidă sau lentă, în funcție de schimbarea ideologiei sau chiar de capriciu. Lucrătorii într-un stat socialist sunt agentul nominal al schimbării, mai degrabă decât orice piață sau dorință din partea consumatorilor. Schimbarea de către stat în numele lucrătorilor poate fi rapidă sau lentă, în funcție de schimbarea ideologiei sau chiar de capriciu.
Mișcări politice Marxismul comunist, leninismul și marxismul-leninismul, stalinismul, trotzismul, maoismul, dengismul, drumul Prachandei, hoxaismul, titoismul, eurocomunismul, luxemburgismul, comunismul comunist, comunismul stâng. Socialismul socialist, comunismul, socialismul libertarian, anarhismul social și sindicalismul.
Sistem economic Mijloacele de producție sunt păstrate în comun, negând conceptul de proprietate în bunurile de capital. Producția este organizată pentru a asigura nevoile umane direct fără a fi nevoie de bani. Comunismul se bazează pe o condiție a abundenței materiale. Mijloacele de producție sunt deținute de întreprinderi sau cooperative publice, iar indivizii sunt despăgubiți pe baza principiului contribuției individuale. Producția poate fi, în mod diferit, coordonată fie prin planificare economică, fie prin intermediul piețelor.
Variații Anarhismul de stânga, comunismul comunismului, comunismul european, comunismul lui Juche, marxismul, comunismul național, comunismul premarxist, comunismul primitiv, comunismul religios, comunismul internațional. Socialismul de piață, comunismul, socialismul de stat, anarhismul social.
Exemple În mod ideal, nu există lider; oamenii guvernează direct. Acest lucru nu a fost niciodată practicat și tocmai a folosit un sistem unic. Exemplele statelor comuniste sunt fosta Uniune Sovietică, Cuba și Coreea de Nord. Uniunea Sovietică a Republicilor Socialiste (URSS): deși clasificarea reală a sistemului economic al URSS este în conflict, este adesea considerată o formă de socialism planificat central.
Mijloace de control Teoretic nu există un control al statului. Utilizarea unui guvern.
Cele mai vechi rămășițe Teoretizată de Karl Marx și de Frederick Engels la mijlocul secolului al XIX-lea ca o alternativă la capitalism și feudalism, comunismul nu a fost încercat decât după revoluția din Rusia la începutul anilor 1910. În 1516, Thomas More scrie în “Utopia” despre o societate bazată pe proprietatea comună asupra proprietății. În 1776, Adam Smith a susținut teoria muncii a valorii, ignorând concepția cantiloniană anterioară conform căreia prețurile sunt derivate din cerere și cerere.
Exemple moderne Dictaturile recente de stânga din stânga includ URSS (1922-1991) și sfera sa în toată Europa de Est. Doar cinci națiuni au în prezent guverne comuniste: China, Coreea de Nord, Cuba, Laos și Rusia. Exemple moderne de țări socialiste includ China, Cuba, Laos și Vietnam. Țări precum India, Coreea de Nord și Sri Lanka se referă de asemenea la ele însele ca fiind socialiste în constituția lor.
Istorie Partidele comuniste majore includ Partidul Comunist al Uniunii Sovietice (1912-91), Partidul Comunist din China (1921-ON), Partidul Muncitorilor din Coreea (1949-ON) și Partidul Comunist din Cuba (1965-ON ). Exemplele socialiste istorice includ Comuna Parisului, Comuna Strandha, Ungaria, România și Bulgaria; nici unul nu mai are guverne comuniste.
Vizualizarea războiului Comuniștii cred că războiul este bun pentru economie prin stimularea producției, dar ar trebui evitat. Opiniile variază de la prowar (Charles Edward Russell, Allan L. Benson) la antiwar (Eugene V. Debs, Norman Thomas). Socialiștii tind să fie de acord cu Keynesienii că războiul este bun pentru economie prin stimularea producției.
Vedere a lumii Comunismul este o mișcare internațională; Comuniștii dintr-o țară se văd în solidaritate cu comuniștii din alte țări. Comuniștii nu încredințează națiunile și liderii naționaliști. Comuniștii nu au încredere în “afacerea mare”. Socialismul este o mișcare a lucrătorului și a clasei de mijloc, toate pentru un scop democratic comun.
Literatură Manifestul comunist, “Das Kapital”, Statul și Revoluția, Jungla, Reforma sau Revoluția, Capitala (Vol. I: o analiză critică a producției capitaliste), Socialismul: utopic și științific, Strugura mâniei. Manifestul comunist, “Das Kapital”, Statul și Revoluția, Jungla, Reforma sau Revoluția, Capitala (Vol. I: o analiză critică a producției capitaliste), Socialismul: utopic și științific, Strugura mâniei.

Cuprins: comunismul vs socialismul

  • 1 Diferențele economice dintre socialiști și comuniști
  • 2 Diferențe politice
  • 3 Video: socialismul vs. comunism
  • 4 Referințe

Diferențele economice dintre socialiști și comuniști

loading...

Într-o economie socialistă, mijloacele de producere și distribuire a bunurilor sunt deținute în mod colectiv sau de către un guvern centralizat care deseori planifică și controlează economia. Pe de altă parte, într-o societate comunistă, nu există un guvern centralizat – există o proprietate colectivă a proprietății și organizarea muncii pentru avantajul comun al tuturor membrilor.

Pentru ca o societate capitalistă să treacă, primul pas este socialismul. Din sistemul capitalist, este mai ușor să atingem idealul socialist în care producția este distribuită în funcție de faptele oamenilor (cantitatea și calitatea muncii). Pentru comunism (pentru a distribui producția în conformitate cu are nevoie), este necesar să avem mai întâi o producție atât de mare încât să fie suficientă pentru nevoile tuturor. Într-o societate comunistă ideală, oamenii nu muncesc pentru că trebuie, ci pentru că doresc și nu vor simți responsabilitatea.

Diferențe politice

Socialismul respinge o societate bazată pe clasă. Dar socialiștii cred că este posibilă trecerea de la capitalism la socialism fără o schimbare de bază a caracterului statului. Aceștia sunt de părere că ei nu se gândesc la statul capitalist ca fiind o instituție pentru dictatura clasei capitaliste, ci mai degrabă ca o piesă perfectă de mașini care poate fi folosită în interesul oricărei clase care o conduce. Nu este nevoie, așadar, ca clasa muncitoare la putere să zdrobească vechiul aparat de stat capitalist și să-și instaureze propria – mersul către socialism poate fi făcut pas cu pas în cadrul forurilor democratice ale statului capitalist. Socialismul este în primul rând un sistem economic, astfel încât acesta există într-o varietate de grade și forme într-o mare varietate de sisteme politice.

Pe de altă parte, comuniștii consideră că, de îndată ce clasa muncitoare și aliații ei sunt în situația de a face acest lucru, ei trebuie să facă o schimbare de bază în caracterul statului; ei trebuie să înlocuiască dictatura capitalistă asupra clasei muncitoare cu dictatura muncitorească asupra clasei capitaliste ca fiind primul pas în procesul prin care existența capitaliștilor ca o clasă (dar nu ca indivizi) este încheiată, iar o societate fără clase este în cele din urmă inaugurată.

Video: Socialism vs. comunism

Următoarele sunt un film foarte comentat care explică diferențele dintre comunism și socialism:

Referințe

  • Mișcarea socialistă mondială
  • Wikipedia: Socialismul
  • Wikipedia: comunismul
  • https://ro.sawakinome.com/articles/politics/communism-vs-socialism.html?fbclid=IwAR2R2mVtrQysvnYPGM7ANs4w98wC0wXw25m6bX-0cpBYRUCxhEOFsOnfbL0

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Cocoon.ro – Conspirații Îndeplinite!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite