De ce nu a functionat pana acum parteneriatul strategic al Romaniei cu SUA

Distribuie!by Sa ne reamintim etapele care au condus la naruirea proiectului romano-american. Desi licitatia privind alegerea consultantului pentru privatizarea PETROM a fost castigata de celebra Bank of America,Ministerul Industriilor de la noi a descalificat oferta, considerata neserioasa, indreptandu-se spre Credit Suisse First Boston coordonata de Stamen Stancev, acuzat ulterior de […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Sa ne reamintim etapele care au condus la naruirea proiectului romano-american. Desi licitatia privind alegerea consultantului pentru privatizarea PETROM a fost castigata de celebra Bank of America,Ministerul Industriilor de la noi a descalificat oferta, considerata neserioasa, indreptandu-se spre Credit Suisse First Boston coordonata de Stamen Stancev, acuzat ulterior de spionaj in favoarea Federatiei Ruse, care a introdus in ecuatia privatizarii PETROM, compania austriaca OMV, care la vremea respectiva era mai mica si mult mai neexeprimentata decat intreprinderea romaneasca.

Un alt scandal, care a dinamitat practic, o buna relationare economica cu SUA, a fost afacerea Bechtel, initiata tot pe timpul lui Adrian Nastase, in iulie 2004, cu o investitie initiala de 3 miliarde de dolari ce trebuia sa aiba ca finalitate darea in folosinta a unei retele de autostrazi care sa lege principalele orase ale Romaniei de vestul Europei. Succesiunea de subcontractori care sa finalizeze lucrarile a facut ca proeictul sa ramana pe hartie, desi banii au fost cheltuiti!


Poate, singura afacere sustenabila, incheiata intre cele doua parti, a fost preluarea fabricii de autoturisme de la Craiova de catre Ford.

2

Astfel, ajungem in 2016 si daca operam pe o analiza corecta putem identifica trei vulnerabilitati majore pe agenda bilaterala:


loading...
  1. Statul roman se afla intr-un conflict deschis cu SUA privind investitia de cateva miliarde de dolari pentru reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Americanii destin managementul Fondului Proprietate prin compania Templeton, iar guvernantii din cabinetul Ponta au preferat sa invite la licitatie o companie din China. Americanii au acuzat atunci administratia de la Bucuresti ca desi vrea sa fie aparata de echipamentele, tehnologia si trupele americane se hazardeaza in proiecte megalomanice cu companiile statului chinez.
  2.  Romania a scos in 2016 la licitatie modernizarea si echiparea celor doua fregate de razboi pe care le mai detine, dupa ce Basescu a lichidat intreaga flota a tarii, pe vremea cand era ministru al transporturilor. Initial, castigatoare a fost o companie mixta turco-romana care avea in oferta tehnica de razboi americana Raytheon. In mod bizar si absolut de neinteles, statul roman nu atribuie lucrarile consortiului castigator ci anunta brusc un nou jucator care primeste contractul, Damen-Thales, un grup franco-olandez. Fix in aceeasi perioada, guvernul de la Bucuresti prefera sa initieze o linie de productie pentru elicopeterele Puma, unei firme franco-romane, in defavoarea elicopterelor Viper produse de Bell Elicopter, si acceptate de catre armata americana.
  3. Un punct critic care tulbura armonia acordurilor bilaterale romano-americane este pasivitatea decidentilor politici de la Bucuresti de a aproba proiectul comun de realizare a unei masini de lupta blindate 8 X 8, care ar fi intrat, atat in dotarea Armatei Romane, cat si a NATO. Ei bine, romanii ii refuza pe americani, incredintand acest proiect firmei germane Rheinmetall.

Pai daca noi ne-am decis sa modernizam reactoarele de la Cernavoda cu chinezii, fregatele cu olandezii si francezii, iar blindatele cu nemtii, despre ce investitii strategice sa mai negociem cu americanii?

Ca un parteneriat sa aiba consistenta este necesara aducerea investitiilor majore, redinamizarea comertului si dotarea armatei in conformitate cu realitatile geopolitice.Probabil viziunea administratiei Trump asupra lumii, ii va convinge si pe politicienii de la Bucuresti sa iasa din „jocul la dublu” care a definit viata noastra politica in cei 26 de ani…si sa-si asume, in interes national intarirea economiei, coroborata cu lupta impotriva coruptiei si pentru intarirea statului de drept!

De ce nu a functionat pana acum parteneriatul strategic al Romaniei cu SUA

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Cocoon.ro – Conspirații Îndeplinite!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite