Dispar de pe piata si ultimele legume romanesti. Omologarea semintelor autohtone costa sute de euro, pe care agricultorii nu-i au

Distribuie!by Dispar de pe piata si ultimele legume romanesti. Omologarea semintelor autohtone costa sute de euro, pe care agricultorii nu-i au pe www.incont.ro         Pe piata romaneasca, mai bine de jumatate dintre fructe si legume sunt fie de import, fie din seminte aduse din strainatate. In conditiile […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather


Dispar de pe piata si ultimele legume romanesti. Omologarea semintelor autohtone costa sute de euro, pe care agricultorii nu-i au pe www.incont.ro

 

 

 

 

Pe piata romaneasca, mai bine de jumatate dintre fructe si legume sunt fie de import, fie din seminte aduse din strainatate. In conditiile acestea, un nou regulament european, aflat in dezbatere, spune ca fiecare taran care vrea sa-si vanda produsele trebuie mai intai sa certifice semintele.


 

Procedura costa mult si e complicata, iar fermierii romani se tem ca se vor pierde anumite soiuri cultivate in gradini, dar neomologate inca.

loading...
Conform proiectului de regulament, aceasta femeie ar trebui sa dovedeasca din ce soi sunt plantele ei, ca sa le poata vinde semintele. Dar ea, ca si alti oameni simpli, nu stie astfel de amanunte.
Femeia, de fel din Dimbovita, mosteneste traditia cultivarii legumelor de la strabunicii ei, bulgari. Se pricepe la gradinarit, nu la botanica.
Oficialii spun, insa, ca lucrurile nu stau chiar asa: rosia inima de bou, de exemplu, ca si alte soiuri cu acte in regula, vor exista pe piata. Practic, oficialii europeni vor sa intocmeasca un registru unic de soiuri si varietati de vegetale. Dar actele costa.
Costurile sunt mari, de sute de euro, sunt o multime de documente si de hartii de completat. Nu cred ca un simplu agricultor poate sa faca lucrul asta“, explica specialistii.
Efectul? Multe soiuri taranesti se vor cultiva doar pentru folosul familiei, nu si pentru vanzare.

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Cocoon.ro – Conspirații Îndeplinite!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite