Dosarul electronic de sănătate: Cum arată, ce conţine şi cum va schimba consultaţiile la medic

Distribuie!by În a doua jumătate a anului 2014, toţi românii vor avea dosar electronic de sănătate, a anunţat ieri CNAS. Dosarul electronic de sănătate va conţine într-o formă standardizată toate informaţiile cu relevanţă medicală despre pacient – de la tot istoricul medical, consimţământul pentru donarea de organe, până la modul […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

În a doua jumătate a anului 2014, toţi românii vor avea dosar electronic de sănătate, a anunţat ieri CNAS. Dosarul electronic de sănătate va conţine într-o formă standardizată toate informaţiile cu relevanţă medicală despre pacient – de la tot istoricul medical, consimţământul pentru donarea de organe, până la modul de viaţă al pacientului – dacă fumează, consumă cofeină sau alcool, dacă are animale de companie, cât munceşte şi în condiţii. Pacientul va avea acces online la propriul dosar şi va vedea, în timp real, orice modificare şi accesare operate în dosarul său de sănătate, şi implicit, toate serviciile medicale pe care le-a primit.
“Până în prezent au fost iniţializate peste 130.000 dosare electronice, sistemul DES a fost accesat de peste 3.000 de medici şi peste 50 de spitale s-au conectat cu succes. În această etapă s-au făcut şi continuă să se facă o serie de pregătiri în vederea extinderii sistemului pentru toţi cetăţenii României, începând cu a doua jumătate a anului curent”, a anunţat ieri CNAS.

Declarativ, prin implementarea sistemului dosarului electronic de sănătate, CNAS va urmări mai riguros decontările serviciilor medicale, pentru că sistemul DES va stoca toate serviciile medicale acordate pacienţilor în sistemul sanitar public, de la consultaţii, trimiteri, internări în spital, tratament administrat, intervenţii chirugicale, proceduri medicale efectuate, scrisori medicale, bilete de externare, etc. Toate aceste informaţii (şi nu numai) vor fi înregistrate într-o manieră standardizată în dosarele electronice ale pacienţilor.


Cu titlu de exemplu, ca să scrie o trimitere în dosarul electronic al pacientului, medicul de familie deschide DES, alege categoria de document medical pe care vrea să îl completeze – în acest caz – trimitere spre internare, apoi completează documentul şi îl trimite în sistemul dosarului electronic, unde va putea fi vizualizat de către specialitatea medicală la care pacientul a fost trimis.

În prima etapă, sistemul dosarului electronic de sănătate, proiect de peste 81 de milioane de lei, va fi implementat în cabinetele medicilor de familie şi în spitalele mari din ţară, a anunţat CNAS.


ECONOMICA.NET vă prezintă, în detaliu, ce informaţii va conţine dosarul electronic al fiecăruia dintre noi, cum va arăta şi de ce va revoluţiona (cel puţin declarativ) modul în care se face medicină în România.

Primul pas: cum ai acces la informaţiile din dosarul electronic de sănătate

Pe de o parte, medicii care vor să vadă dosarele electronice ale pacienţilor trebuie, mai întâi, să se autentifice în portalul DES, cu PIN-ul certificatul digital valid, asociat contului lor.

Pe de altă parte, posesorul dosarului electronic de sănătate se va autentifica în sistemul DES cu cardul său de sănătate. Cei care nu au card naţional de sănătate se vor autentifica în sistemul dosarului electronic cu CNP-ul sau codul de asigurat.

Cine are acces la toate informaţiile stocate în dosarele electronice ale pacienţilor

Medicul de familie şi medicul specialist au acces la toate informaţiile cuprinse în dosarele electronice ale pacienţilor aflaţi în lista, respectiv îngrijirea sa, fără să aibă nevoie în prealabil de acordul sau prezenţa fizică a pacientului sau aparţinătorului său.

Ceilalţi medici vor putea accesa dosarele electronice ale pacienţilor doar în prezenţa şi cu acordul pacienţilor sau aparţinătorilor lor.

O serie de informaţii stocate în dosarele pacienţilor pot fi accesate de orice medic din România, în situaţii justificate din punct de vedere medical

Este vorba de informaţiile cuprinse în secţiunea “Sumar şi informaţii pentru situaţii de urgenţă” din dosarul electronic al pacientului. Iată-le:

– Alergiile şi intoleranţele pacientului;
– Dacă are transplanturi, proteze, dispozitive interne;
– Intoleranţele la medicamente, alimente, substanţe;
– Dacă pacientul are boli cronice;
– Dacă pacientul are boli hematologice şi boli transmisibile relevante pentru urgenţe medicale;
– Acceptul cu privire la donarea de organe;
– Transfuzii;
– Intervenţii chirurgicale recente;
– Internări recente;
– Medicaţia curentă.

Aceste informaţii pot fi accesate de orice medic din sistemul sanitar (de regulă, în caz de urgenţă medicală).

Ce informaţii mai conţine dosarul electronic al pacientului

Istoricul său medical
Secţiunea de istoric medical al DES conţine alergiile, bolile cronice ale pacientului, istoricul de boli/diagnostice pe care le-a avut pacientul de-a lungul timpului, intervenţiile şi procedurile efectuate, serviciile medicale de care a beneficiat de-a lungul timpului, imunizările şi tratamentul acordat în cadrul studiilor clinice (dacă e cazul).

Documentele medicale care i-au fost eliberate
Accesând această secţiune din dosarul electronic al pacientului, medicul de familie poate vedea, sub formă de tabel, lista documentelor medicale ale pacientului. Fiecare document medical conţine data, denumirea documentului, instituţia şi specialitatea medicală care l-a eliberat şi diagnosticul pacientului.

loading...

Antecendente declarate de pacient
Această secţiune conţine informaţii declarate de pacient despre alergiile de care suferă, bolile sale cronice, procedurile medicale efectuate, vaccinurile pe care le-a făcut de-a lungul timpului, bolile hematologice, bolile transmisibile, proteze, dispozitive interne, transplanturi şi dacă are fistulă arterio-venoasă.

Tot aici medicul va înregistra răspunsurile pacientului la următoarele întrebări: dacă are boli ereditare în familie, care au fost cauzele decesului membrilor familiei sale (părinţi şi fraţi), care sunt bolile de care suferă (au suferit) membrii familiei sale (părinţi şi fraţi).

În cazul femeilor, dosarul electronic va stoca informaţii despre evoluţia naşterilor avute, despre avorturi, prima menstruaţie, menopauză, evoluţia sarcinilor, dacă e cazul.

Pentru copii, părinţii vor declara ce greutate au avut la naştere, ce scor Apgar au primit, cum au fost născuţi (naştere naturală sau prin cezariană) şi cum au fost alăptaţi.

La secţiunea de antecedente ale pacientului mai intră informaţii despre dieta pacientului, condiţiile de muncă – dacă este expus la noxe două ore pe zi, dacă munca sa implică efort fizic îndelungat, dacă pacientul consumă alcool, tutun, cofeină, droguri, câte ore doarme pe noapte, dacă face mişcare. Nu în ultimul rând, aici intră informaţii despre mediul familial al pacientului, mai precis dacă are părinţi fumători şi dacă locuieşte cu animale de companie.

Cum va aduce plusvaloare pentru pacient implementarea sistemului dosarului electronic de sănătate

Pacientul are acces direct şi transparent la toate serviciile de care a beneficiat la medicul de familie şi în spital. De exemplu, pacientul va vedea, în timp real, în portalul dosarului electronic ce tratament i-a fost administrat în timpul unui episod de spitalizare, la ce investigaţii şi intervenţii a fost supus. Practic, toate deciziile medicale care îl vizează sunt înregistrate în dosarul său electronic de sănătate – cu oră, dată şi parafa medicului. Pacientul are acces la toate aceste informaţii, în mod nemijlocit şi transparent.
– Scade numărul de reexaminări care nu sunt necesare, implicit scade şi riscul de expunere la radiaţii a pacienţilor şi timpul de aşteptare pentru obţinerea unui diagnostic;
– Scade numărul erorilor medicale;
– În caz de urgenţă medicală, accesarea dosarului electronic al pacientului permite medicilor să identifice rapid (printr-un click) nevoile speciale de îngrijire ale pacientului: dacă are boli hematologice, dacă are alergii la medicamente, dacă e de acord cu donarea de organe, etc.

– Implementarea sistemului dosarului electronic al pacientului oferă medicilor premisele efectuării consulturilor interdisciplinare, pentru că vor avea acces online şi simultan la toate informaţiile cu relevanţă medicală despre pacient şi, pe baza acestora, vor putea lua împreună decizia medicală optimă pentru pacient.
Pentru medici, implementarea sistemului dosarului electronic de sănătate va reduce semnificativ timpul alocat activităţilor administrative.
Va dati seama ca toate acestea sunt facute sa controleze oamenii si mai tare, sa vada cum sa extermine mai rau populatia, ca doar nu v-ati gandit ca sunt facute inspre binele vostru, ca daca era asa investeau in spitale de stat si in salariile medicilor, in loc sa investeasca milioane de euro in programe de control. Multi vor zice ca ei nu au nimic de ascuns si nu se tem de acest sistem care e pregatitor etapei de implantare a unui cip, care sa contina toate aceste date, dar va spun ceva, ei au ceva de acuns fata de voi. Cand spre exemplu cineva din elita va avea nevoie de un organ, va sti exact pe cine sa lichideze ca sa i-l ia, sau daca cineva se va rascula impotriva sistemului, il vor ataca exact prin metodele prezentate ( alimentatie, antene psi, medicamente) la punctul slab, cand cineva nu va mai dori sa plateasca taxe, ii vor cunoaste vulnerabilitatea si ii vor opri suplimentul de insulina daca are diabet si asa mai departe. Deci repet, acest sistem nu este unul care sa va ajute, ci sa extermine poporul mai repede prin spitale si sistemul medical, impreuna cu industria farmaceutica si alimentatie. Planul iluminati este de a reduce populatia Romaniei la 10 milioane de oameni, sa poata ei prelua in liniste tara, asa cum doresc ei si sa inrobeasca populatia, sa fim sclavii strainilor, sa ne ia resursele si sa ne exploateze pe salarii mici.

http://www.economica.net/dosarul-electronic-de-sanatate–cum-arata–ce-contine-si-cum-va-schimba-consultatiile-la-medic_77874.html

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Cocoon.ro – Conspirații Îndeplinite!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite