DRAMA din spitalele din Ardeal: Avem asistente care, din cauza epuizării, cad din picioare în timpul programului. Răspunsul ministerului: găleata e goală

Distribuie!by Lipsa personalului din spitale cauzată de plecările masive ale românilor care își caută un trai mai bun în spitale și azile din străinătate, face ca unitățile medicale din România să devină adevărate locuri de chin pentru angajații din sistemul sanitar care încă nu și-au luat lumea în cap, spre […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Lipsa personalului din spitale cauzată de plecările masive ale românilor care își caută un trai mai bun în spitale și azile din străinătate, face ca unitățile medicale din România să devină adevărate locuri de chin pentru angajații din sistemul sanitar care încă nu și-au luat lumea în cap, spre țările vestice.

La o simplă discuție cu liderii sindicali SANITAS, acestora le este imposbil să spună în care spital din Cluj-Napoca e lipsa mai mare de personal.


„E greu de făcut o astfel de clasificare. Peste tot e nevoie de oameni, schemele sunt incomplete în toate spitalele, pentru că posturile încă nu au fost deblocate și nu s-au făcut angajări.La Spitalul de Copii, de exemplu e o lipsă foarte mare de personal, la Spitalul de Urgență, de fapt, peste tot. Este o lipsă foarte mare și în ceea ce privește îngrijitorii. vă dau un exemplu, la Spitalul de Boli Infecțioase, s-au deblocat posturi pentru îngrijitoare., sunt posturi, dar nu vine nimeni să se prezinte la concurs, pentru că nimeni nu se angajează pe așa salariu mic. Îngrijitoarea îngrijește bolnavii, face curățenie, spală, face tot ce e nevoie”, a declarat pentru Vocea Transilvaniei, Maria Bizo, vicepreședinte SANITAS Cluj.

Tot când vine vorba de personal prea puțin, cei care apără drepturile angajaților din sănătate spun că din cauza suprasolicității, multe asistente se îmbolnăvesc și sunt nevoite să stea în concediu medical.

„Avem colege care pe fondul epuizării fizice și psihice, efectiv cad de pe picioareîn timpul activității. Sunt situații când pe acest fond de deficit în spitale, asistenta medicală face și activitatea de asistentă medicală, și de infirmieră și câteodată și de îngrijitoare de curățenie, ceea ce este inadmisibil”, a declarat Ștefan Roman, președintele SANITAS Cluj.

După 40 de ani de muncă, salariu de 650 de lei


Anomaliile din legea salarizării personalului sanitar au făcut ca asistenții, infirmierii, brancardierii sau îngrijitorii să nu mai aibă parte de sporuri, astfel că li s-a tăiat inclusiv sporul de vechime.

„Sunt persoane care după 41 de ani de muncă acum au rămas cu salariul minim pe economie, și-au pierdut sporul de vechime și după ce li se trag contribuțiile sociale, rămân în mână cu 650 de lei. Sunt persoane care acum au ieșit a pensie și după 34 de ani de muncă au o pensie de 500 de lei.”, a mai spus Maria Bizo.

Sindicaliștii mai spun că ei nu solicită doar drepturi pentru angajați, ci și finanțare pentru spitale, astfel încât pacienții să nu mai fie nevoiți să meargă de acasă cu plasa de medicamente în spital.

„Noi apreciem ce a spus domnul ministru al Sănătății, că pacienții să nu își mai cumpere medicamente, însă cum să se întâmple acest lucru, dacă nu există finanțare pentru spitale? Bani pentru salarii nu s-au dat, contractele cu casa de asigurări de sănătate sunt aceleași, bolnavii sunt din ce în ce mai mulți, iar spitalele efectiv nu au fonduri să cumpere medicamente”, atrage atenția vicepreședintele SANITAS asupra situației dramatice din spitale.

Nu doar asistenții medicali sunt în situația de a merge în fiecare lună acasă cu bani care nu le asigură nici măcar necesarul coșului zilnic de alimente pentru o lună de zile, ci și brancardierii, care, de regulă, fac tot ce e nevoie într-un spital, de la a căra pacienți, până la a remedia sau repara stricăciuni în spitale.

loading...

„Eu lucrez la UPU, unde e foarte mult de lucru, dar nu ne plângem, ne place să muncim. Eram 6 brancardieri pe tură, am rămas 4, avem salariul minim pe economie, pe hârtie, dar noi brancardierii avem 619 lei. La noi nu există momente moarte, tot timpul este ceva de făcut,. Avem spor de noapte de 15%, când peste tot sporul de noapte e 25%. Celelalte sporuri nu ni se dau, deși le-am câștigat în intanță. Lucrez de 20 de ani ]n sistem și eu știu că munca noastră e necalificată, însă îmi doresc să câștig măcar salariul minim pe economie”, a spus pentru Vocea Transilvaniei, Petrică, brancardier la Unitatea de Primiri Urgențe din Cluj.

Într-o situație asemănătoare este și Gelu, care lucrează ca brancardier la Institutul Oncologic.

„Nu pot să zic că sunt doar brancardier, că fac de toate. Pacienții sunt mulți, noi suntem puțini. Câștig cam 700 de lei lunar”, spune cu bărbatul care încă nu și-a pierdut speranța că poate va ajunge și el să câștige măcar 900 de lei pe lună.

Răspunsul Ministerului Sănătății la lipsurile din spitale:găleata e goală

Ca să mai atragă încă o dată atenția asupra dezastrului din sistemul sanitar, sindicaliștii din toată șara au protestat, marți, la București, atât la ministerul Sănătății, cât și al Finanțelor. Numai că în loc să primească un răspuns favorabil la cerințele lor, reprezentanții celor două ministere i-au așteptat cu ironii, promisiuni și vorbe goale.

„S-a făcut o comisie de 5 persoane, am fost primiți sus la minister, miniștrii nu au participat că erau bolnavi, iar secretarii de stat nu înțelegeau de ce ne-am dus noi acolo. Ne-au și întrebat, că de ce am mers la București să ne cheltuim banii. Iar ca răspuns la solicitările noastre, să se rezolve problema salarizării, a finanțării spitalelor și a deblocării posturilor, domnii miniștri secretari de stat ne-au spus că „dacă găleata e goală, de unde să dea”. Păi noi am golit găleata, noi suntem de vină pentru situația asta. Nu ne-au spus nimic concret, aceleași vorbe goale, aceleași promisiuni”, a spus Maria Bizo, vicepreședinte SANITAS Cluj după ce revenit de la protestul din București.

Sindicaliștii mai spun că în data de 18 aprilie urmează să se întrunească în cadrul unui consiliu național la nivel de federație și vor decide dacă vor merge mai departe cu măsurile de protest.

http://www.voceatransilvaniei.ro/drama-din-spitalele-din-ardeal-avem-asistente-care-din-cauza-epuizarii-cad-din-picioare-in-timpul-programului-raspunsul-ministerului-galeata-e-goala/

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Cocoon.ro – Conspirații Îndeplinite!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite