Fiecare zi care a trecut de la Revoluţie a adâncit declinul mineritului aurifer de la Brad

Distribuie!by Declinul mineritului În 1990, în mina Barza lucrau în jur de 5.500 de oameni. Ajuns lider de sindicat în 1994, Florin Cazacu  declară că fiecare zi care a trecut de la Revoluţie a adâncit declinul mineritului aurifer de la Barza – Brad: „S-au alocat sume foarte mici pentru investiţii. […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Declinul mineritului

În 1990, în mina Barza lucrau în jur de 5.500 de oameni. Ajuns lider de sindicat în 1994, Florin Cazacu  declară că fiecare zi care a trecut de la Revoluţie a adâncit declinul mineritului aurifer de la Barza – Brad: „S-au alocat sume foarte mici pentru investiţii. Exploatarea are o caracteristică deosebită. La Barza poţi merge 100 – 200 de metri pe filon şi să scoţi doar între unu şi patru grame, dar la fel de bine se poate ca după trei – patru metri pe filon să scoţi şi 10 kilograme de aur. De aceea, era Barza un fel de El Dorado, pentru că putea să producă în scurt timp cantităţi foarte mari de aur pe distanţe foarte mici. Investiţiile nu au existat, a fost nevoie să se exploreze în aceleaşi locuri, nu au fost investite sumele necesare ca să se pătrundă în adâncul zăcământului  ca să se poată pune în evidenţă alte zone cu aur nativ. Costurile la extragerea aurului au crescut. A urmat perioada de disponibilizări, iar în 2006 de la Barza s-a scos ultimul gram de aur, s-a pus cruce peste mineritul aurifer din zona Brad, fără să se pună nimic în loc. Oamenii au încercat să îşi păstreze locurile de muncă, cerând să fie dimensionată exploatarea minieră ca să rămână funcţională. Nici în cele mai urâte visuri n-am crezut că va fi închisă!”.


„Totul s-a distrus!”

Înainte de disponibilizările masive din minerit, în 1997, la Barza – Brad a fost construită o staţie de afinare a aurului. Ea a fost pusă în funcţiune şi producea 999,96 la mie. Potrivit lui Florin Cazacu, urma să se primească, din nou, poansonul: „Acesta s-ar fi primit în urma unor verificări făcute de către Bursa de Valori din Londra, în funcţie de cantitatea şi  gradul de puritate al aurului extras. Din păcate, acest lucru nu s-a mai întâmplat, România nu mai are acel poanson, adică cea mai importantă marcă. Cea mai modernă instalaţie de acest tip din Europa de Est e în conservare”.


Peste 100 de tone de aur ar mai putea fi în minele care au fost închise după 1990.

Oraşul Brad din Hunedoara are o populaţie de 13.000 de locuitori şi se situează la 37 km de Deva, pe DN76. Vechi centru minier, mineritul în zonă a fost atestat încă din anul 21 Î.Hr. Activitatea a fost sistată în 2006, Brad fiind printre ultimele 70 de mine introduse în programul Ministerului Economiei. În 1990, în mina Gura Barza, situată la câțiva km de municipiul Brad, lucrau în jur de 5.500 de oameni. Fostul complex minier a fost devastat în întregime, iar comunitatea se mai mândrește doar cu trecutul „muntelui de aur”, la fel cum este în toată zona, inclusiv la Musariu, în zona „treptelor romane”, din secolele II-III D.Hr. Uzina de preparare a minereului construită la poalele muntelui Barza, în 1898, fusese cea mai mare din Imperiul Austro-Ungar. Un secol mai târziu, doar frumusețea peisajelor mai domină zona, minerii rămânând o amintire, precum cele șapte guri în care aceștia se aventurau zilnic (și a căror stare poate fi sesizată în galeria foto atașată).

Pensiile generoase nu alungă depresia

Brad trăiește, la propriu, din ceea ce a fost activitatea minieră. Foștii mineri beneficiază astăzi de pensii de stat între 1.700 şi 2.000 de lei, o altă „mină de aur”, dar pentru giganții din domeniul comercial, care s-au înghesuit să deschidă „lidlî”, „oșan” ș.a., afaceri inexistente în alte orașe miniere, precum Anina, orașul-fantomă al României.

Mihai Matei a lucrat câțiva ani la mina din Barza. Ne-a însoțit pe traseul pe care îl parcurgeau minerii și a depănat o serie de amintiri. Cea mai plăcută este, evident, legată de partea financiară. „Aveam 20 și ceva de milioane și o mulțime de sporuri, peste 30 și ceva de milioane atuncea!”, ne spune fostul miner, care astăzi nu poate să spună că are o bătrânețe agitată. Cu o pensie de 1.700 lei reușește să se plimbe suficient de mult prin zonă și să mai muncească cu ziua pe la cunoscuți, pentru a scăpa de imaginea de acasă a soției alcoolice și a fiului șomer, divorțat, căzut și el în patima beției. Este povestea multor foști mineri din zonă, efect al depresiei generate de locuirea într-o zonă „moartă”. Dacă nu au căzut ei pradă dependenței bahice, au căzut soțiile lor sau copiii. În timpul aventurii noastre pentru redescoperirea fostelor mine, Mihai Matei își aduce aminte de vremurile bune. „Când m-am angajat prima dată, mi-au dat un număr. Apoi, am plecat în altă parte, dar după câțiva ani m-am întors și mi-au dat același număr! Deci, nu le schimbau, cu ăla rămâneai! (…) Erau trei schimburi. Primul intra de dimineață, până la 15.00, apoi schimbul doi, iar schimbul trei stătea mai puțin și erau și ei oricum puțini. Deodată, la mine acolo, intrau 300-350 (de mineri – n.r.)”, ne mai spune fostul miner.

„Pironul cu care a fost crucificat în Iisus”

Dacă mineritul în zonă a încetat, unii oameni ai locului se dedau la cele mai năstrușnice idei. Ne întâlnim cu un pustnic, în straie de zidar-faianțar, cocoțat pe dealurile de la Ruda Brad, lângă o biserică greco-catolică.

Ne arată o scorbură ce seamănă izbitor cu o scurgere, însă se jură că este mină dacică! Iar asta nu e tot. Susține că la biserica din mijlocul pustietății se află unul din cele trei piroane cu care a fost crucificat Iisus, adus de fostul preot greco-catolic al zonei. Biserica 12 Apostoli din Ruda, de pe Valea Musariului, este, într-adevăr, de o frumusețe rară, dar până la pironul sfânt este cale lungă. La fel de convingător, concluzionează amicul nostru că va depune „toate eforturile” pentru ca oamenii să vină în acea pustietate „cum se merge în Italia!”. „La Roma, acolo, se duc cu milioanele la gulgiu` lu` Iisus! Să fie și aici la fel!”, ne spune pe un ton hotărât. Îi atragem atenția că e vorba de giulgiul din Torino, îl salutăm de plecare pe simpaticul șarlatan-amator, care ne spune la final că nu locuiește, dar de fapt locuiește în munți, și ne îndreptăm spre fostele mine.

Aurul… radioactiv, generator de impotență

Minerii lucrau în trei schimburi, prima tură pleca acasă la ora 15.00, iar schimbul trei era și cel mai puțin numeros. Activitatea acestora a dat naștere în zonă mai multor legende, printre care una care a răvășit femeile. O localnică ne spune că activitatea minieră auriferă presupunea și lucrul cu substanțe radioactive, ceea ce îi făcea pe mineri impotenți! Nevestele acestora căutau confortul în brațele altor „bărbate”, iar minerii își înecau amarul în alcool, aceasta fiind explicația pentru crâșmele pline de mineri în perioada de exploatare. Cele șapte guri de mine de la Ruda Brad sunt împrăștiate într-o pădure mirifică. Trebuie să ai o condiție fizică bună și să le cauți cu atenție. Ludwig este prima dintre ele, la o aruncătură de băț de locul în care autocarele îi aduceau pe mineri la muncă, apoi celelalte sunt împrăștiate pe deal, prin pădure.

loading...

Șopârla” de trei milioane de dolari

Înființat în 1896, când un geolog german, Friedrich Schumacher, a strâns câteva piese găsite în minele din zonă, Muzeul Aurului din Brad este unicul de acest gen din Europa, al treilea din lume. A intrat în renovare într-o durată tipic românească, între 2007 şi 2012 și nu a fost ocolit nici de scandaluri. O poveste încurcată a fostei proprietăți a minei, presărată cu vânzări, instanțe, lichidatori, cumpărători, datorii, a zguduit orașul în 2009. Între timp, furtuna s-a mai liniștit, însă reticența e ca la ea acasă.

„Sunați la Minvest Deva, ca să aflați mai multe”, ne spune paznicul, care ne precizează că directorul muzeului nu se află niciodată acolo, totul se „tratează” la Deva. Vizităm muzeul care găzduiește o colecție impresionantă: aproximativ 2.000 de exponate din care peste 1.300 din/cu aur nativ şi peste 1.000 de eşantioane minerale din ţară şi de pe alte continente, începând de la foiţe subţiri şi terminând cu forme brute. Unele se numesc „șorpârlele”, „balerina”, „aripile”, „pana lui Eminescu” sau „ursul polar” ș.a. Una dintre „șopârle” este evaluată la peste trei milioane de dolari! De asemenea, există și o colecţie de minerale. Toate exponatele din aur au între 12 şi 22 de carate. Muzeul este unicat în Europa şi numără cea mai mare colecţie de piese din aur în stare pură. Informații despre muzeu nu există. Nici măcar o broșură. „Primul nostru vizitator, așa cum vedeți în cartea de oaspeți, este din 1912, deși colecția există din 1896. Totodată, avem aici și impresia lui Geo Bogza”, ne spune o angajată a muzeului. Alte informații nu reușim să aflăm de la dânsa, nici măcar nici câți vizitatori calcă anual pragul muzeului.

Declinul mineritului

După 1990, exploatarea cărbunelui, aurului, fierului sau cuprului a devenit o afacere nerentabilă, costurile fiind mai mari decât veniturile. Așadar, s-a luat decizia închiderii tuturor minelor. În 2006, Ministerul Economiei anunța că, până la sfârșitul anului, va sista activitatea a peste 50 de exploatări miniere, costurile necesare pentru închiderea acestora fiind atunci estimat la peste 125 milioane de euro, din care 40 de milioane de euro numai pentru re-ecologizare. Până atunci, fuseseră deja închise 142 de mine, dintr-un total de 478 exploatări neviabile. Printre acestea, s-au regăsit cele șase unități ale Minvest Deva. Totodată, numărul posturilor din industria minieră fusese redus, începând cu 1997, de la 175.879 de persoane la 48.519 angajați. Tot din 1997 au început și disponibilizările la Minvest Deva, când, din cei aproximativ 24.000 de angajați, doar circa 17.000 de persoane se mai găseau pe statele de plată ale unității, în următorul an.

Aparut in: 

Ultima modificare in data de :2015-09-15

 

GALERIE MEDIA

 

Aurul pierdut al României
Aurul pierdut al României
Aurul pierdut al României
Aurul pierdut al României
Aurul pierdut al României
Aurul pierdut al României
Aurul pierdut al României
Aurul pierdut al României
Aurul pierdut al României
Aurul pierdut al României
Aurul pierdut al României
Aurul pierdut al României
Aurul pierdut al României
Aurul pierdut al României
Aurul pierdut al României
Aurul pierdut al României
Aurul pierdut al României
Aurul pierdut al României
Aurul pierdut al României
Aurul pierdut al României
Aurul pierdut al României
Aurul pierdut al României
Aurul pierdut al României
Aurul pierdut al României
Aurul pierdut al României
Aurul pierdut al României

foto: mariusghilezan.ro

Așa s-a scris istoria! Cum a dispărut mineritul de la Brad

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Cocoon.ro – Conspirații Îndeplinite!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite