Invocare oculta si demonica in toata tara prin sarbatoarea FOCUL LUI SUMEDRU

Distribuie!by Focul lui Sumedru sau Focul de Sâmedru este o tradiție românească, veche de două mii de ani.[1] În noaptea de 25 spre 26 octombrie, dinaintea sărbătorii Sfântului Dimitrie (Dumitru), apărătorul păstorilor, se aprind focuri și tinerii se adună în jurul acestora. Obiceiul se mai păstrează în sate din județele […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Focul lui Sumedru sau Focul de Sâmedru este o tradiție românească, veche de două mii de ani.[1] În noaptea de 25 spre 26 octombrie, dinaintea sărbătorii Sfântului Dimitrie (Dumitru), apărătorul păstorilor, se aprind focuri și tinerii se adună în jurul acestora. Obiceiul se mai păstrează în sate din județele Argeș, Dâmbovița sau Vâlcea.

Pe vremuri, focurile se făceau pe dealuri pentru a fi observate de la distanță. În foc se punea și tulpina unui copac tăiat din pădure ca simbol al zeului care moare și renaște în fiecare an.


1

Iata cateva articole despre acest eveniment pagan:

În fiecare an, în ajun de Sfântul Dumitru, localnicii din zona Bran-Moieciu aprind focul ca să alunge spiritele rele şi să vadă cum va fi iarna ce vine. ŞTIRI PE ACEEAŞI TEMĂ Englezii vor nuntă la Bran şi Peleş. Preţurile sunt între 8.000 şi 18…. Te plimbi zilnic şi câştigi o excursie gratuită la Bran sau Sinaia Presa internaţională: România este patria aventurilor înfricoşătoare p… Nu există an în care, în seara de 25 octombrie, înainte cu o zi de Sfântul Dumitru, localnicii din zona Bran-Moieciu să nu se strângă la „focul lui Sumedru”. Sărbătoarea marchează încheierea un an agricol şi pastoral şi anunţă sosirea iernii. După ce toată recolta a fost strânsă şi pusă la adăpost, se curăţă grădinile de uscăturile rămase. Rugii de la cartofi, crengile, frunzele şi paiele uscate se strâng în căpiţe  mari pentru a fi arse într-un mare foc , pe care îl vor face copiii în seara de 25 octombrie. După cum e obiceiul, copiii se organizează în grupuri mari şi merg în pădure de unde aduc un prepeleac, adică un copac uscat căruia îi taie vârfurile crengilor. Flăcăii mai mari fixează bine în pământ prepeleacul, apoi cu o furcă aşează pe el uscăturile aduse de ceilalţi copii. În timp ce copiii pregătesc focul, femeile frământă şi coc cozonaci cu nucă, plăcinte cu mere, gogoşi şi pregătesc coşuri cu fructe. Petrecere în jurul focului Când se lasă seara, copiii se îndreaptă spre locurile unde au pregătit focurile. Unul dintre ei aprinde focul, în timp ce restul exclamă cu bucurie tradiţionala chemare: „Hai la focul lui Sumedru!”. Femeile se îndreaptă grăbite spre focuri şi împart copiilor cozonaci, plăcinte calde, mere, pere şi nuci. În jurul focului se povestesc întâmplări  adevărate din timpul anului de pe la stâni, din munţi, sau se fac prognoze despre cum va fi iarna care vine. Bătrânii pricepuţi urmăresc scânteile ce sar din foc şi stabilesc din ce parte bate vântul în această seară . Ei spun că dacă vântul bate dinspre nord-est iarna va fi lungă şi grea cu zăpadă şi geruri mari, iar dacă vântul bate dinspre sud-vest iarna va fi uşoară, fără ger prea mare. „În trecut, oamenii alungau prin acest foc spiritele rele. Acum se stabilea cum va fi iarna şi care sunt previziunile pentru viitorul an, dacă va fi mai rodnic. În funcţie din ce parte bate vântul oamenii ştiau cum va fi iarna mai grea sau mai uşoară”, explică Nicolae Clinciu, primarul comunei Moieciu. În ultimii ani, focul lui Sumedru adună în jurului lui sute de turişti care vin special să participe la această sărbătoare. Petrecerea ţine până târziu în noapte, udată din plin cu tuică şi vin făcute de localnici. Din jurul focului nu lipsesc nici lăutarii care întreţin atmosfera. Marţi seara, focul se va aprinde pe terenul de sport de lângă Primăria din Moieciu.


loading...

Citeste mai mult: adevarul.ro/locale/brasov/hai-focul-sumedru-1_50acaa507c42d5a66387ef58/index.html

1

”Focul lui Sumedru”, un spectaculos ceremonial nocturn ce marchează începutul de an pastoral, va fi aprins, în noaptea de 25 spre 26 octombrie, în unele sate dâmbovițene, în ajun de Sfântul Dumitru.

Printre localitățile unde se ține obiceiul sunt Bărbulețu, Mănești, Răzvad. În preajma unui imens rug, aprins de tineri într-un loc înalt al satului, se adună localnicii. În formele vechi ale sărbătorii, în mijlocul grămezii de lemne și al cetinii de brad se punea, pentru a fi incinerată, tulpina unui arbore tăiat din pădure, substitut al zeului care moare și renaște anual.

În jurul focului se va striga în cor ”Hai la Focu lui Sumedru!”, iar despre cei care sar peste foc se spune că vor fi sănătoși tot anul.

La finalul sărbătorii, femeile vor împărți mere și covrigi.

Momentul cel mai așteptat este prăbușirea bradului incinerat, care indică renașterea simbolică a zeului mort. Prin direcția în care cade trupul divin (jarul sau tăciunii aprinși) se apreciază care dintre tineri urmează să se căsătorească în noul an.

Sumedru este asociat cu moartea naturii, cu sosirea iernii și a frigului. Sumedrul a preluat numele și data de celebrare ale Sfântului Dumitru, Marele Mucenic de la Tesalonic din calendarul ortodox.

În legende, credințe sau basme, Sumedru era un om obișnuit, crescător de animale sau un sfânt care umbla pe pământ însoțit adesea de Sângiorz.

AGERPRES / (AS — autor: Cornelia Dumitru, editor: Marius Frățilă)

Etichete:

 

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Cocoon.ro – Conspirații Îndeplinite!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite