Iohannis: minoritatile trebuie sa aibe drepturi in Romania | doar s-a dat legea de a vorbi in limba lor in institutii publice, pentru cei care nu stiu romaneste in Romania

Distribuie!by Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut un discurs în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în cadrul căreia a vorbit despre statul de drept, progresele înregistrate de România, lupta anti-corupție, drepturile omului, minorități și ascensiunea populismului,  prilej cu care a fost întrebat despre progresele înregistrate de România în ceea ce […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut un discurs în cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în cadrul căreia a vorbit despre statul de drept, progresele înregistrate de România, lupta anti-corupție, drepturile omului, minorități și ascensiunea populismului,  prilej cu care a fost întrebat despre progresele înregistrate de România în ceea ce privește drepturile minorităților.

„Prin dialogul constant cu Consiliul Europei, România a devenit de asemenea un model – și vorbesc despre asta și din experiența mea personală – în ce priveşte protecția și promovarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale – modelul intercultural românesc de succes şi recunoscut ca atare la nivel european. Acest veritabil model în ceea ce priveşte relaţiile inter-etnice presupune implicarea activă, la toate nivelurile, locale sau naționale, a reprezentanţilor minorităţilor naţionale în procesul de luarea a deciziilor cu privire nu doar la minoritatea în cauză, ci la societate în ansamblul său”, a precizat președintele în cadrul discursului.


„El nu implică doar simpla coexistenţă a grupurilor minoritare cu majoritatea populației, care definește așa-zisul model multicultural, ci şi interacţiunea dintre grupurile minoritare şi majoritate – creând astfel un proiect intercultural. Este un proiect care, prin diversitate culturală, îmbogățește societatea și spiritul nostru civic. El dovedește valoarea interacțiunii și a toleranței. În opinia mea, minoritățile naționale reprezintă o adevărată valoare a unei națiuni, care o îmbogăţeşte și care contribuie la construirea unor punți solide între state. În ceea ce privește minoritatea romă și incluziunea sa socială, putem evalua că abordarea noastră multi-instituțională, pas cu pas, din ultimii 15 ani, a produs rezultate tangibile. Desigur, însă, că au mai rămas multe lucruri de făcut”, a adăugat acesta.

Răspunzând la întrebarea despre situația din prezent din România, Klaus Iohannis a spus: „Drepturile minorităților reprezintă un subiect care este important pentru mine ca persoană privată, fiind membru al unei comunități minoritare. Doar imaginați-vă, un etnic minoritar, președinte al României. Acest lucru arată clar deschiderea românilor față de minorități. În România avem un număr mare de minorități. În cadrul discursului meu am vorbit despre unii dintre aceștia, și anume despre minoritatea romă. Altă minoritate numeroasă este cea ungară. Avem, de asemenea, mulți ucrainieni, evrei, germani, italieni. România a stabilit încă de la început un model foarte interesant deorece politicienii din acele vremuri, precum și cei din prezent, au înțeles că cetățenii minoritari nu reprezintă o problemă, ci o oportunitate, o șansă de a face societatea mai bună, de a profita de diversitate. Am introdus chiar conceptul de discriminare politică pozitivă pentru minoritățile etnice. În Parlamentul României avem 18 parlamentari ce reprezintă 18 minorități etnice mai mici, precum și o formațiune separată care reprezintă minoritatea ungară.”


loading...

Drept urmare in luna mai a acestui an Iohannis a promulgat legea minoritatilor in institutiile publice:

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri actul normativ pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi a art. 41 din Legea asistenţei sociale nr. 292/2011, care prevede asigurarea în instituţiile de sănătate şi servicii sociale şi a personalului cunoscător al limbii minorităţilor naţionale din zona respectivă.

Legea prevede “asigurarea în unităţile sanitare şi a personalului de specialitate de asistenţă medicală sau socială, după caz, cunoscător al limbii minorităţilor naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii minorităţilor naţionale fie au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, fie numărul lor este de cel puţin 5.000, cu respectarea celorlalte prevederi din fişa postului”.

De asemenea, actul normativ stipulează că “în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii minorităţilor naţionale fie au o pondere de peste 20% din numărul total al locuitorilor, fie numără cel puţin 5.000 de cetăţeni, prin grija autorităţilor administraţiei publice locale, instituţiile şi unităţile de asistenţă socială asigură şi personal cunoscător al limbii minorităţilor naţionale respective, cu respectarea celorlalte prevederi din fişa postului”.

PNL, USR şi PMP au ridicat o obiecţie de neconstituţionalitate a legii pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi a art. 41 din Legea asistenţei sociale nr. 292/2011 după adoptarea de către Parlament. CCR a respins sesizarea.

Surse:

1.http://adevarul.ro/news/politica/veste-maghiari-iohannis-promulgat-legea-privind-asigurarea-personal-vorbitor-limba-materna-institutiile-sanatate-servicii-sociale-1_591efbfc5ab6550cb83fd895/index.html

2.

http://www.caleaeuropeana.ro/presedintele-klaus-iohannis-despre-respectarea-drepturilor-minoritatilor-din-romania-nu-numai-ca-le-sunt-ascultate-opiniile-dar-le-este-oferita-si-posibilitatea-de-a-participa-la-procesul-decizional/

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Cocoon.ro – Conspirații Îndeplinite!

Citiți și...

Directorul Mercedes-Benz anunță falimentul apropiat al industriei auto. 90%-95% dintre parcări vor deveni parcuri de joacă
Ungaria a incendiat toate plantatiile Monsanto GMO, Ungaria si Peru sunt printre putinele tari din lume care interzic cresterea produselor modificate genetic!!!!! Doar cateva tari din intreaga lume carora le pasa de sanatatea populatiei lor!!!
EXPLOZIV: Gabriel Oprea e in spatele dezastrului "Colectiv"
Klaus Iohannis cere VACCINARE OBLIGATORIE
Există sute de mii de funcţionari români de stat (mai ales la primării şi prefecturi), de poliţişti şi militari români, de directori ai unor companii de stat, de funcţionari prin diferite ministere care dacă ar fi luaţi acum la un control serios nu şi-ar putea justifica nici măcar zece la sută din averile pe care le deţin.
Companiile austriece măcelăresc pădurile româneşti, poliţia arestează doar ţărani cu o căruţă de lemne
Marturie Athonita: ANTIHRISTUL in 2018? Despre pilda smochinului, infiintarea statului Israel si generatia de 70 de ani
TICALOSII LUI IOHANNIS: SRI- Hexi Pharma nu este caz de securitate națională
Ce spune forma excrementelor despre sănătatea ta
Cum si-a batut joc sotia lui Ciolos de economia romaneasca in 2004
Operatiuni sub Drapel Fals in Germania: noi atentate teroriste orchestrate de catre serviciile secrete pentru a putea restrange libertatile civile ale oamenilor!
Susținător al proiectului de la Roșia Montană și al gazelor de șist, dar și omul care a cedat Moștenirea Gojdu către Ungaria. La 17 ani scria ODE pentru Ceaușescu. Portretul NEFARDAT al lui MRU
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite