Medic grav bolnav, obligat să facă 8 gărzi pe lună: “Ca un sclav”| Spitalele din țară au nevoie de 12.000 de doctori altfel se vor închide!

Distribuie!by Situaţia este dramatică şi în spitalele de stat, cu peste 17.000 de medici plecaţi din România în ultimii 8 ani. Sistemul sanitar are nevoie urgentă de 12.000 de doctori.. Acum, de exemplu, în Botoşani, un medic diagnosticat cu o boală gravă, face gărzi epuizante, pentru că altfel spitalul s-ar închide. […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Situaţia este dramatică şi în spitalele de stat, cu peste 17.000 de medici plecaţi din România în ultimii 8 ani. Sistemul sanitar are nevoie urgentă de 12.000 de doctori..


Acum, de exemplu, în Botoşani, un medic diagnosticat cu o boală gravă, face gărzi epuizante, pentru că altfel spitalul s-ar închide.

La centrul de primiri urgenţe din Săveni nu mai lucrează din primăvară niciun medic, iar în toată unitatea – cu 60 de paturi – mai sunt doar patru doctori. Din acest motiv, într-o lună, fac şi opt gărzi deşi legea sănătăţii prevede cel mult 18 ore.


Un medic internist, diagnosticat cu o boală gravă, a povestit pe Facebook calvarul prin care trece.

“Ce pot să fac dacă sunt pusă să fac 7 sau 8 gărzi pe lună iar eu simt că nu le pot face? Simt un abuz din partea sistemului de a munci forţat, ca un sclav fără nicio putere de a spune nu. Sănătatea îmi permite să ajut cu 3 maxim 4 gărzi. Atât. După fiecare gardă zac în pat la propriu fără nici o putere.”


Cei care conduc spitalul ştiu povestea, dar spun că nu au soluţii. Mai mult decât atât se aşteaptă ca lucrurile să se agreveze pentru că şi alţi medici vor pleca.

Ştefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Botoşani: “Desfăşoară activitatea cu contract pe perioadă nedeterminată doi medici. Unul urmează să se pensioneze în perioada următoare.”

Unitatea de primiri urgenţe din Bistriţa are doar 14 medici, din 25, cât ar fi nevoie. Cei de gardă văd peste 50 de pacienţi pe zi

Tudor Tiberiu, medic UPU-SMURD: “Primează urgenţele care sunt cu risc vital. Un bolnav critic care este în reanimare, eu nu mai pot în perioada aia pur şi simplu să îl părăsesc pentru că moare dacă plec de lângă el.”

Conducerea spitalului din Bistriţa a scos în primăvara mai multe posturi la concurs şi deşi a promis salarii care pot ajunge la 15.000 lei lunar, nimeni nu a venit să se angajeze.

La Spitalul de Urgenţă din Cluj sunt ocupate mai puţin de 300 din cele 400 de posturi incluse în schemă. Conducerea spune că nu îşi mai permite să angajeze doctori după ce salariile lor aproape s-au dublat.

Adela Golea, director medical: “Nu ai cum să ai venituri atât de mari într-un spital public, încât să mai scoţi posturi la concurs în afară de ceea ce ai.”

loading...

În ultimii 8 ani, peste 17.000 de medici au plecat în străinătate. Şi din păcate prea puţini dintre ei s-au întors. Emil Barbu este unul dintre ei. A lucrat 5 ani în Franţa, pentru 4.000 de euro pe lună şi acum a venit să practice chirurgia la Spitalul Municipal din Câmpina.

Emil Barbu, medic chirurg: “Lucrăm foarte mult şi aerul poluat şi nu aveam familia cu mine şi toate lucrurile astea şi am decis să mă întorc în România. Acontat şi mărirea de salariu. Pentru că dacă ar fi fost o foarte mare diferenţă faţă de Franţa nu m-aş fi întors.”

Carina s-a întors din Irlanda şi acum lucrează la Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul Judeţean din Timişoara. Spune că e mulţumită de aparatură şi condiţiile pe care le-a găsit la noi.

Reporter: Cum e cu partea financiară?
Carina Mierluț, medic specialist ATI: Este mai bine. Acum putem compara cumva cu ce e acolo, traiul de viaţă în Irlanda este mult mai ridicat, prin urmare cheltuielile sunt mai mari, la noi cheltuielile sunt mai mici şi salariile sunt acum cumva pe măsură. Le primim cum ar trebui de la început.

Şi Andra, după 2 ani în Belgia, s-a hotărât să vină acasă.

Andra Maghiar, medic specialist ATI: “S-au schimbat mult mai multe în doi ani şi în ceea ce priveşte fondurile pentru medicamente, avem mai multe lucruri de când m-am întors, ca să nu zic şi de salarii.”

Chiar şi aşa stăm rău la capitolul medici pe cap de locuitori, în Uniunea Europeană. Potrivit Eurostat, la noi, sunt 276 de medici la suta de mii de locuitori, în timp ce Grecia – de pildă – are de două ori mai mulţi.

https://stirileprotv.ro/stiri/sanatate/un-medic-internist-diagnosticat-cu-o-boala-grava-obligat-sa-faca-8-garzi-zac-in-pat.html

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Cocoon.ro – Conspirații Îndeplinite!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite