Mos Petru Pop ne transmite, la 86 de ani: ”Lemnul, dragă, e mai valoros ca aurul!”.

Distribuie!by In satul Breb din Maramures, am gasit un roman calumea de care probabil au auzit 1% dintre noi. Nascut pe 9 noiembrie 1931 la poalele muntelui Gutai, are 86 de ani si s-a imprietenit cu lemnul inca de la varsta de 7 ani, cand mergea cu vitele si oile […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

In satul Breb din Maramures, am gasit un roman calumea de care probabil au auzit 1% dintre noi. Nascut pe 9 noiembrie 1931 la poalele muntelui Gutai, are 86 de ani si s-a imprietenit cu lemnul inca de la varsta de 7 ani, cand mergea cu vitele si oile pe camp, iar ca sa nu adoarma, a inceput sa ciopleasca in lemn

Usor-usor, a inceput sa faca spargatoare de alune, fusuri cu zurgalai, dopuri, pipe sau machete de avioane, insa la 19 ani a plecat in armata, la Brasov. Se intoarce acasa, unde lucreaza in agricultura si se insoara cu o fata din sat, asa cum ii sta bine unui barbat adevarat: ”Un baiat e potrivit sa se casatoreasca dupa ce face stagiul militar. Cand m-am intors acasa, m-am intors la lemn”.


R00162201

Tot ce are mai scump pe lume: cutia cu scule sau ”atelierul”, asa cum ii place sa spuna.

Avea 30 de ani cand a inceput colectivizarea, iar preotul din sat l-a sfatuit sa se apuce de meserie si sa nu lucreze la colectiv, pentru ca va avea o viata mizerabila. Atunci a luat briceagul si a inceput sa faca calusi, spargatoare de nuci, dopuri, cauce, cana de baut apa, ba chiar si cruci sau portite, de-a lungul timpului facand cateva sute din fiecare. A lucrat in toate esentele, dar paltinul ramane preferatul lui: prun. salcie, cires. Apoi , a inceput sa mearga pe la targuri peste tot prin tara, dar la Sibiu s-a simtit cel mai bine. Petru Pop a cioplit mai multe porti prin Maramures, iar la biserica nou din Breb a facut tocul usii.

R00162791

Mos Pop spune ca sunt din ce in ce mai putini oameni interesati de vechi, de pastrarea traditiilor si il doare sa vada ca se pierde istoria si oamenii nu o sa vada si peste 100-200 de ani cu ce s-a lucrat lemnul: doar unul dintre baietii si lui si un nepot, au urmat drumul lemnului trasat chiar de el.


loading...

Petru Pop stie un lucru de care modernitatea pare sa-l ignore: ”Lemnul, draga, e mai bucuros ca aurul. Aurul se foloseste intr-un singur mod, ca podoaba, lemnul se foloseste in 15.000 de forme”.  Sunt lucruri valoroase care se pierd, ca nu sunt bagate in seama si nu se pastreaza”.   A inceput sa straga prea el, dar simte ca e cam tarziu si puterile in lasa in fiecare zi.

In fiecare zi, sta si lucreaza la un fus sau o cruce de lemn. Vrea sa faca totul manual desi spune ca tendinta in zilele noastre e sa se faca totul mecanizat.  Dupa 80 de ani de munca nu ar putea trai altfel: ”Munca e norocul omului.  Am fost inzestrat de la Dumnezeu cu sculptura si am primit dar sa fac si sa valorific lemnul”.

Pe tot ce a cioplit se semneaza cu numele de familie in chirilica,  pentru ca oamenii sa creada ca e parte din sculptura, iar peste ani cei care ii vor descifra semnatura, sa stie ca un anume Pop, a facut lucrul acesta pentru ei. Atelierul cel mare e si un fel de muzeu in care gasesti toate obiectele construite de mos Pop, diplome pe care le-a primit de-a lungul vietii si cateva reviste in care sunt articole despre el: ”Am aflat ca in orice trebuie disciplina”.

R00162601

 

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Cocoon.ro – Conspirații Îndeplinite!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite