Nu esti brasovean daca nu ai facut baie la strandul Bartolomeu

Distribuie!by Inaugurare strand 18. iulie 1938, in prim plan, rigola de spalat picioarele Strandul din Bartolomeu, situat mai exact la capatul strazii Lunga, a fost construit in anul 1939,la data de 18 iulie, la initiativa sasilor brasoveni, a bisericii Sf. Bartolomeu, a Casei de Economii, Sparkasse Brasov prin directorul Heinrich […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Inaugurare strand 18. iulie 1938, in prim plan, rigola de spalat picioarele

Strandul din Bartolomeu, situat mai exact la capatul strazii Lunga, a fost construit in anul 1939,la data de 18 iulie, la initiativa sasilor brasoveni, a bisericii Sf. Bartolomeu, a Casei de Economii, Sparkasse Brasov prin directorul Heinrich Teutsch. Intrarea fusese stabilita la 40 de lei, existau abonamente, iar abonamentul anual costa 200 lei.

Abonament strand
Onoruri la marea inaugurare: Preotul Hans Brantsch, Direktor banca: Heinrich Teutsch, parintele Brenndorfer, curator: Fritz Haupt

Arhitectul a fost desemnat prin concurs,  Albert Wolfkes, donatii insemnate au venit din partea Familiei Schiel, detinatorii renumitelor fabrici Schiel si din partea hotelului Krone (Coroana). Dupa razboi, biserica evanghelica nu a mai avut niciun cuvant de spus, unitatea de sport CIBO preluand intregul ansamblu. In anii 60, filtrele nu mai faceau fata, in loc sa fie schimbate s-a renuntat in totalitate la ele, rezultatul fiind catastrofal. De accea parintii renuntau sa sa isi duca copii la acest strand in favoarea strandului Codlea. In 1992, strandul s-a inchis definitiv, iar biserica Evanghelica Sf. Bartolomeu a reusit sa reintre prin proces in proprietatea strandului.
Anul 1992 a insemnat ultimul sezon de baie in cadrul strandului CIBO.


loading...
Ultima baie 1992

Daunele strandului erau atat de mari, incat bazinul mare spre exemplu nu putea fi folosit decat de trei ori pe saptamana, datorita pierderilor de apa. Renovarile s-au evaluat la suma de 300.000 de marci germane, iar instalatia de filtre  la 250.000 DM, de accea  s-a decis la inchirierea spatiului, devenind “piata de rusi”, bazinul mare servind drept parcare de masini.

Bazinul serveste drept parcare astazi

Sursa fotografii si informatii: Gustav Adler, T. Sindrilaru


Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Cocoon.ro – Conspirații Îndeplinite!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite