Ospăţul trădătorilor lui Horea, Cloşca şi Crişan: răsplata oferită din ordinul împăratului de la Viena

Distribuie!by Răsplata promisă şi ordonată de împăratul de la Viena pentru cei care au pus umărul la prinderea conducătorilor Răscoalei nu s-a lăsat aşteptată. Din lucrarea lui David Prodan, „Răscoala lui Horea“, volumul II, aflăm că cei şapte ţărani din Apuseni care i-au prins pe Horea şi Cloşca urmau să primească 600 galbeni (n.r. monedă de aur) şi să fie eliberaţi din iobăgie, iar pădurarul responsabil de planul prinderii 100 de galbeni. Premiaţi urmau să fie şi românii care l-au trădat pe Crişan: 30 de galbeni şi o medalie de aur pentru protopopul Iosif Adamovici şi 70 de galbeni pentru […]
Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Răsplata promisă şi ordonată de împăratul de la Viena pentru cei care au pus umărul la prinderea conducătorilor Răscoalei nu s-a lăsat aşteptată. Din lucrarea lui David Prodan, „Răscoala lui Horea“, volumul II, aflăm că cei şapte ţărani din Apuseni care i-au prins pe Horea şi Cloşca urmau să primească 600 galbeni (n.r. monedă de aur) şi să fie eliberaţi din iobăgie, iar pădurarul responsabil de planul prinderii 100 de galbeni. Premiaţi urmau să fie şi românii care l-au trădat pe Crişan: 30 de galbeni şi o medalie de aur pentru protopopul Iosif Adamovici şi 70 de galbeni pentru cei care s-au ocupat de prinderea lui Crişan. „Dar pentru ca această recompensă să-şi atingă în cel mai înalt grad scopul, se ştie că împărţirea premiilor s-a efectuat cu solemnitatea necesară, în prezenţa mulţimii care se adună obişnuit în zilele de târg“, notează David Prodan. 5 februarie 1785, zi de târg, Zlatna.

A fost locul în care autorităţile austriece au organizat premierea trădătorilor, dar şi ospăţul dat în cinstea lor, cu „binecuvântarea“ împăratului de la Viena. Potrivit lui David Prodan, la solemnitate au fost invitaţi protopopi, preoţi, locuitori ai satelor care luaseră parte la Răscoală. Întâlnirea nu a fost lipsită de fast. Pe o masă acoperită cu o cuvertură de preţ erau aşezate trei talgere de argint, în care s-au pus galbenii şi medalia de aur pentru protopopul care s-a „ostenit“ cu prinderea lui Crişan şi şapte diplome de eliberare a ţăranilor din iobăgie. Masa era flancată de amândouă părţile de soldaţi, iar doi funcţionari îi informau pe trecători ce scop are manifestarea. (Foto sus: Casa din Zlatna – renovată – în care a avut loc ”ospăţul trădătorilor”) „Fură citite mai întâi în faţa poporului, înalte prescripte, traduse în româneşte.

Apoi, comisarul gubernial Mihail Brukenthal aduse la cunoştinţă numele tuturor celor care vor fi premiaţi şi după aceea rosti celor adunaţi o cuvântare în limba română. Aici se pot vedea – vorbi el – o pildă grăitoare în ce chip împărătesc se răsplăteşte credinţa către capul Ţării, ascultarea faţă de mai marii ei şi purtarea liniştită. Din răsplăţile în sume aşa de mari care se împart azi, împreună cu eliberarea din iobăgie, pentru prinderea acestor nelegiuiţi, porniţi spre rele, pe care toţi îi cunosc, pot să vadă limpede şi lămurit că înălţatul împărat urăşte păcatul şi fărădelegea şi nu lasă nepedepsiţi pe oamenii nelegiuiţi şi pe făcătorul de rele, pe amăgitorii şi înşelătorii poporului…“, descrie David Prodan.

Ospăţ pentru trădători Făgădăul (n.r cârciuma) „Kis pipa” din Zlatna, deţinut de un armean, a fost locul în care s-a ţinut ospăţul pentru trădătorii capilor Răscoalei. Tot de la David Prodan aflăm că petrecerea a avut loc într-o cameră lungă şi îngustă, cu padimentul de cărămidă roasă de prea mult umblat de lume. Aici au fost amenajate mese lungi cu câte zece scaune, pe care erau puse coşuri de alun, cu bucăţi de pâine albă şi solniţe de lemn umplute cu sare. „O slujnică vârstnică aduse două glăji (n.r. sticle) mari de vânars (n.r. ţuică) şi le puse pe cele două mese, îndemnându-i pe iobagi să bea în cinstea împăratului ai cărui oaspeţi erau. Apoi se aduseră două castroane mari cu papricaş, şi se mai puseră pe masă încă două căntoaie pline cu vin şi pahare mari şi groase“, descrie ospăţul Prodan.

Vărul lui Horea, chinuit de păcatul trădării Se spune că pe unul dintre trădători, Gheorghe Nicola, vărul lui Horea, l-a mustrat conştiinţa chiar în timpul ospăţului şi i-ar fi şoptit lui Popa Moise: „De bună seamă o să cadă blestemul pe noi şi mai ales pe mine pentru păcatul săvârşit vânzând pe Horia, duşmanilor!“ Părintele l-a liniştit spunându-i că „stăpânirile sunt de la Dumnezeu şi cine-i cu stăpânirea cu Dumnezeu este!“ Numai că presimţirea lui Gheorghe Nicola s-a adeverit. Mereu apăsat sub greutatea păcatului săvârşit prin trădarea vărului său Horia a simţit blestemul: doi feciori ai lui s-au stins de moarte năprasnică, iar fiica lui a căzut într-o prăpastie. Nevastă-sa şi-a luat pruncul cel mic ce-l mai aveau şi a plecat în lume. Cum toate se petreceau împotriva lui, şi-a căutat liniştea la mănăstiri. Un prim popas l-a făcut la Prislop. Se spune că părintele de acolo l-ar fi îndrumat spre mănăstirea Cozia, locul unde „să-şi mărturisească din nou marele păcat”. Aici şi-a găsit Gheorghe Nicola şi sfârşitul. Păcurarii transilvăneni care se întâlneau la văratul oilor pe creasta înaltă a Parângului, cunoşteau  un loc acoperit cu lespezi grele de stâncă numit „mormântul călugărului ardelean”. Condamnaţi la moarte prin zdrobirea cu roata Conducătorii  Răcoalei au fost aduşi la Alba Iulia şi închişi în temniţele Cetăţii ridicate de austrieci. Horea şi Cloşca în temniţele Cetăţii din Alba Iulia/Sursa foto Muzeul Naţional al Unirii Cercetarea căpitanilor Răscoalei de către comisia de anchetă austriacă a durat aproape o lună. „Scopul cercetărilor şi a procesului era doar pentru stabilirea cauzelor răscoalei şi a implicaţiilor acesteia, precum şi necesitatea de a se regiza o judecată şi aduse dovezi pentru confirmarea sentinţei deja hotărâte de împăratul de la Viena“, crede David Prodan. În final, au fost condamnaţi la moarte prin zdrobirea cu roata, trupurile lor urmând a fi dezmembrate şi expuse în diferite părţi din Munţii Apuseni, ca exemplu şi avertisment pentru cei care ar mai îndrăzni să se răscoale. (Articol scris de NICU NEAG)

loading...

Citeste mai mult: adev.ro/o3lfj2

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Cocoon.ro - Conspirații Indeplinite

Cocoon.ro - Conspiratii indeplinite: Conspiratii, Arta, Fibonacci, Divizia de Aur, Rapire, Serialul Sosirile, Medicina Naturista, Geometrie Sacra, Spiritualitate, Reptilieni, Biblie si multe altele... Contact: came@cocoon.ro