Papa Francisc: biserica ar putea sprijini uniunile civile gay

Distribuie!by Un interviu acordat miercuri de Papa Francisc cotidianului Corriere de la Serraaprinde speranțele militanților progay cu privire la acceptarea căsătoriei homosexuale de către Biserica Catolică.   Papa Francisc a reafirmat opoziția Bisericii Catolice față de căsătoria gay, însă a sugerat că ar putea sprijini unele tipuri de uniuni civile.   […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Un interviu acordat miercuri de Papa Francisc cotidianului Corriere de la Serraaprinde speranțele militanților progay cu privire la acceptarea căsătoriei homosexuale de către Biserica Catolică.

 

Papa Francisc a reafirmat opoziția Bisericii Catolice față de căsătoria gay, însă a sugerat că ar putea sprijini unele tipuri de uniuni civile.


 

Din afirmația papei, activiștii au înțeles un sprijin fără precedent din partea Bisericii Catolice, la un nivel de la care nu s-au mai auzit astfel de cuvinte. Pe marginea aceleiași declarații însă, Biserica Catolică emitea clarificări care să îi asigure pe credincioșii catolici că instituția nu renunță nicidecum la doctrina căsătoriei heterosexuale. „Căsătoria este (numai) între un bărbat și o femeie. Statele laice vor să justifice uniunile civile pentru a reglementa diverse situații de coabitare, care pornesc de la nevoia de a reglementa aspecte economice între persoane, de exemplu, asigurarea asistenței de sănătate. E vorba de stiluri de viață de diferite feluri, nici n-aș ști să descriu diversele forme. Avem nevoie să vedem cazurile diverse în varietatea lor”, a spus Papa Francisc în cadrul interviului.

 

Reacții ambivalente


 

Catholic News Service aprecia că aceasta este „prima ocazie în care papa a indicat o tentativă de acceptare a uniunilor civile”. Însă un purtător de cuvânt al Vaticanului avertiza „să nu citim mai mult în cuvintele papei decât ceea ce s-a spus deja în termeni generali. (…) În răspunsul său către intervievator, papa a subliniat caracteristica naturală a căsătoriei între un bărbat și o femeie și, pe de altă parte, a vorbit și despre obligația statului de a-și îndeplini responsabilitățile față de cetățenii lui”, a subliniat rev. Thomas Rosica, consultat în cadrul Biroului de presă al Vaticanului, citat de CNN.

 

Poate însă diferența între sprijinirea financiară a uniunilor civile și binecuvântarea lor religioasă să satisfacă cerințele militanților progay? Cel mai probabil nu, dacă privim la pretenția esențială a activiștilor: egalitatea. Pentru Biserica Catolică, acceptarea arătată de papă față de uniunea civilă gay nu este o afirmare a egalității pe toate planurile chiar dacă, din punct de vedere al imaginii publice, papei i-ar fi probabil benefic să fie percepută așa. Congruența de opinie cu numărul tot mai mare de persoane care se declară în favoarea legalizării uniunii homosexuale este un puternic instrument de imagine. Pentru doctrina catolică, toți oamenii sunt egali, dar nu toți sunt în egală măsură corecți din punct de vedere spiritual. Nu câtă vreme credința catolică vede comportamentul homosexual ca păcat. Iar asta, pentru segmentul homosexualilor proveniți din medii creștine contează semnificativ.

loading...

 

Un an de pontificat

 

De-a lungul întregului său an de pontificat, fiindcă atât s-a scurs de la 13 martie până acum, Papa Francisc a făcut constant declarații aplaudate internațional pentru toleranța pe care o lăsau să transpară. Afirmația că și ateii pot fi mântuiți și mai recentul apel la unitatea tuturor creștinilor sunt doar două dintre exemplele demne de a fi notate.

 

Tonul tolerant folosit de papă s-a făcut remarcat și în luna ianuarie, când, amintind despre cazul unei fetițe din Buenos Aires care i-a mărturisit învățătoarei că „prietena mamei ei nu o place”, Papa Francisc a apreciat că „situațiile în care trăim azi ne confruntă cu noi provocări, pe care ne este uneori greu să le înțelegem”. Și că, în acest context, biserica „trebuie să fie atentă, ca să nu administreze un vaccin anticredință” prin răspunsul ei la probleme.

 

Potrivit unul material New York Times, pe vremea când era arhiepiscop al Buenos Aires, în 2010, Papa Francisc s-a numărat printre episcopii care sprijineau uniunile gay.

 

Mai ușor de verificat însă este afirmația pe care a făcut-o Suveranul Pontif în 2013, referitor la problema preoților gay. Atunci, papa răspundea implicit unuia dintre cele mai emoționale reproșuri ale comunității gay, declarând că nu are dreptul să judece pe nimeni.

http://www.semneletimpului.ro/stiri/Papa-Francisc:-Biserica-ar-putea-sprijini-uniunile-civile-gay-13821.html

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Cocoon.ro – Conspirații Îndeplinite!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite