Pensiile decreţeilor, în pericol din cauza declinului demografic. Care sunt soluţiile

Distribuie!by Pensiile celor născuţi după 1968 sunt în pericol, din cauza declinului demografic. Dacă natalitatea nu va fi stimulată, iar migraţia masivă va continua, vor fi prea puţini angajaţi care să-i susţină pe vârstnici. Experţii au făcut mai multe simulări privind soarta sistemului public de pensii. Numai dacă vom crea […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Pensiile celor născuţi după 1968 sunt în pericol, din cauza declinului demografic. Dacă natalitatea nu va fi stimulată, iar migraţia masivă va continua, vor fi prea puţini angajaţi care să-i susţină pe vârstnici. Experţii au făcut mai multe simulări privind soarta sistemului public de pensii. Numai dacă vom crea peste 600.000 de locuri de muncă, viitorii pensionari vor trăi decent.

De un sfert de veac, se nasc tot mai puţini copii. Peste 2,5 milioane de români au plecat din ţară la vârsta la care pot fi părinţi şi pot plăti contribuţii din care se achită şi pensiile. Dacă nu se schimbă nimic, în ţară vor mai rămâne, peste un sfert de secol, doar 17 milioane. Chiar mai puţin.


În paralel, creşte speranţa de viaţă şi vor fi tot mai mulţi bătrâni. Ca să oprim declinul, fiecare femeie ar trebui să aibă cel puţin doi copii, dublu faţă de media actuală.

Prof. univ. Vasile Gheţău, director, Centrul de Cercetări Demografice “Vladimir Trebici”, Academia Română: “Odată declanşată deteriorarea structurii pe vârstă, cu o fertilitate atât de scăzută, ritmul de scădere a populaţiei se va accelera”.


Pensiile din sistemul public vin din contribuţiile celor care muncesc. Dar sunt tot mai puţini. Numărul vârstnicilor raportat la 100 de persoane active se va dubla, până în 2050. Mai exact, doi angajaţi vor susţine un pensionar.

Cel mai rău ar fi dacă statul ar lua înapoi banii din CAS transferaţi în conturile individuale de pensii private obligatorii, care au adus câştiguri bune, spun experţii. Pensia decreţeilor s-ar înjumătăţi: ar rămâne doar cu un sfert din valoarea salariului, spun cei de la Expert Forum.

loading...

Suzana Dobre, director executiv Expert Forum: “Crearea a 625.000 de locuri de muncă în următorii 10-12 de ani, fie crearea de noi locuri de muncă, fie aducerea la suprafaţă a locurilor de muncă, aceasta este cea mai bună variantă pentru echilibrarea sistemului. După 2025, prelungirea vieţii active”.

Ileana Ciutan, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice: “Trebuie să se gândească tinerii să nu accepte neapărat salariul minim pe economie, ci salariul real corespunzător funcţiei pe care o prestează”.

Fertilitatea e însă cheia, spun experţii. Indemnizaţia şi concediul pentru creşterea copilului au stimulat natalitatea mai ales la femeile cu studii universitare şi postliceale din oraşe. Dar nu-i suficient.

Prof. univ. Vasile Gheţău, director, Centrul de Cercetări Demografice “Vladimir Trebici”, Academia Română: “Marile corporaţii nu ar putea să aibă grădiniţe, de pildă? Aproape de locul de muncă al mamei? Mai ales că programul obişnuit de lucru al unei femei în marile companii private nu e de 8 ore”.

http://stiri.tvr.ro/pensiile-decreteilor-in-pericol-din-cauza-declinului-demografic-care-sunt-solutiile_55284.html

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Cocoon.ro – Conspirații Îndeplinite!

Citiți și...

Ilie Şerbănescu: În genunchi în faţa FMI şi UE, ne-am distrus industria şi suntem vasali altora
După moartea soției sale a crescut de unul singur cei 6 copii. Privește cum l-a răsplătit soarta!
Document in care Regele Mihai recunoaste ca a vrut sa abdice de buna voie ca sa se casatoreasca
Cinci frati orfani au nevoie de haine si incaltaminte pentru iarna. Cea mai mare dorinta a lor: sa nu ii desparta nimeni
Un tânăr angajat îşi lăsa mereu cănile murdare pe birou, dar le găsea mereu curate. Când a aflat cine i le spăla, viaţa sa s-a schimbat total
UPDATE: Homosexualii îl vor pedepsit pe Leon Dănăilă, pentru susținerea familiei: Heterosexualii, ei dau naștere la copii, pot să facă copii. Un homosexual poate să cumpere copii, poate să-i fure, poate să-i achiziționeze pe alte căi
Deputat PNL: PROFEȚII SUMBRE pentru România. VIN VREMURI GRELE şi se anunţă DEZASTRUL ECONOMIC
Maresalul Antonescu: Noi am fost atacaţi, deşi nu am atacat pe nimeni. Ceea ce a fost al nostru şi a fost al nostru de secole, ei ne-au luat.
Spitalul de urgenta din Resita: Cati copii au murit AICI si apoi s-a aruncat vina pe "rujeola"???
A vopsit pădurea ca să oprească defrișările insa companiei Schweighofer, lui Iohannis si politicienilor nu le pasa!
ȘOCANT! 113 miliarde de dolari s-au furat din România din 1989 până acum. S-a furat de peste tot: Industrie, sănătate, educaţie, cercetare, agricultură
Scandal imens. SRI vrea o lege care sa controleze in totalitate Internetul (VIDEO)
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite