Petrache Poenaru: haiducul roman care a inventat primul stilou modern

Distribuie!by Nascut in 1799, Petrache Poenaru a fost un inventator si matematician roman, insa viata a fost plina de aventura si experiente deosebite. Absolvent eminent scolii Obedeanu din Craiova, Petrache a fost atras de viata haiducilor din mahalalele orasului, carora li s-a alaturat cand nu implinise inca 22 de ani. […]
Distribuie!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Nascut in 1799, Petrache Poenaru a fost un inventator si matematician roman, insa viata a fost plina de aventura si experiente deosebite.

Absolvent eminent scolii Obedeanu din Craiova, Petrache a fost atras de viata haiducilor din mahalalele orasului, carora li s-a alaturat cand nu implinise inca 22 de ani.


Spre uimirea si amuzamentul noilor sai camarazi, tanarul nu stia sa foloseasca armele si avea asupra lui o calimara cu cerneala.

De indata ce i-a fost prezentat lui Tudor Vladimirescu, a devenit unul din pandurii lui, ajungand in scurt timp omul de incredere si seful cancelariei sale.


In aceasta perioada de activism politic, potrivit unor martori ai acelei perioade, Petrache Poenaru ar fi inventat chiar si drapelul tricolor. Pe steagul revolutionarilor lui Vladimirescu ar fi fost culorile rosu, galben si albastru, scriu cronici ale vremii, iar acest drapel a fost realizat de Poenaru.

Tot la initiativa lui Petrache a aparut Foaia de propaganda, care prezenta idelurile armatei de revolutionari si care a fost primul ziar romanesc de propaganda.

Cand Tudor Vladimirescu a fost asasinat, Poenaru se afla in misiune diplomatica in strainatate, astfel a reusit sa scape si s-a refugiat ulterior la Sibiu.

Dupa un timp a reusit sa obtina o bursa de studii si sa plece la Viena si la Paris. A studiat topografia si geodezia, a devenit absolvent al Scolii Politehnice din Paris si in aceasta perioada a inventat primul stilou modern, cu rezervor de cerneala, pe care l-a brevetat in 1827, sub numele de “condeiul portaret fara sfarsit, alimentandu-se insusi cu cerneala”.

Trei ani mai tarziu, a avut ocazia sa pariticipe la inaugurarea primei cai ferate din lume, care lega Liverpool de Manchester. Iata ce scria Poenaru pe 27 octombrie 1831:

loading...

“Am facut aceasta calatorie cu un nou mijloc de transport, care este una din minunile industriei secolului… douazeci de trasuri legate unele cu altele, incarcate cu 240 de persoane sunt trase deodata de o singura masina cu aburi…”

In 1831 s-a intors in tara si a devenit profesor la Sfantul Sava. A inceput sa se dedice invatamantului romanesc, publicand cursuri de algebra si geometrie si a infiintat scolile publice satesti.

Numele lui Petrache Poenaru este legat si de introducerea in Romania a sistemului metric zecimal, care a fost legiferat abia in 1864. Tot la insistenta lui a fost infiintata o facultate de stiinte exacte cu 3 sectii: topografie, inginerie de poduri si seosele si arhitectura.

In 1870 a devenit membru al Academiei Romane, iar 5 ani mai tarziu, in 1875, s-a stins din viata.

Sursa: http://stirileprotv.ro/stiri/10-romani-geniali/petrache-poenaru-haiducul-roman-care-a-inventat-primul-stilou-modern-si-drapeul-tricolor.htm

http://romania-redescoperita.ro/index.php/component/k2/item/124-petrache-poenaru-haiducul-roman-care-a-inventat-primul-stilou-modern

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Cocoon.ro – Conspirații Îndeplinite!

Citiți și...

Nu ajunge ca trebuie sa intretinem parlamentarii, mai intretinem si Casa Regala cu bani grei, desi Regele Mihai e unul dintre cei mai bogati suverani din lume conform FORBES
Dansul planetelor, geometria sacra si perfecta
SOROS VREA SA ADUCA COMUNISMUL IN EUROPA DAR NU PE CEL AL LUI CEAUSESCU CI PE CEL A LUI PAUKER SI LENIN. Săptămânalul German Wirtschafts Woche îl acuză pe Soroș ca finantează și susține Syriza pentru a prabuși Euro și Germania.
Cat plateste Casa Regala chirie pe palat la RAPPS dupa moartea regelui de e secret? 1 leu simbolic?
Sorosistii din SUA vor sa insceneze ca legionarii romani si ortodoxia sunt de vina pentru problemele si turbulentele din America
Cea mai mare fermă din România, cât Insula Mare a Brăilei, deținută de LIBANEZI. Are 65.000 de hectare și port propriu la Dunare. Produsele se exportă în ORIENT
Agheazmă păstrată perfect și nestricată, cu o vechime de 1300 de ani, descoperită în Georgia
VIN IMIGRANTII. Pe ascuns, fără a-și informa cetățenii, Premierul Cioloș/Soroș a dispus înfiinţarea Coaliţiei Naţionale pentru Integrarea Refugiaților. Decizia a apărut din senin în Monitorul Oficial. CATI IMIGRANTI ADUCEȚI, ÎNCĂLCÂND CONSTITUTIA?
Nicolae Ceausescu in fata Comisiei Europene, aparand ferm interesele Romaniei
EXCLUSIV: IOHANNIS-NĂSTASE-PONTA, tripleta care DEFRIȘEAZĂ ROMÂNIA
Termenul de BALAUR provine de la BAAL de AUR- Casele Regale au ca simbol Baalaurul, dragonul ( DRACO) si crucea inversa- sabia
RETETA pentru SLABIT: Sa dai mancare unui om sarac in loc sa mananci tu!!!!
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite