Povestea lui Edward Mordrake si a altor oameni care s-au nascut cu două fețe

Distribuie!by În 1895, ziarul american The Boston Post a publicat un articol intitulat „Minunile științei moderne”, care a făcut furori în epocă. Textul le prezenta cititorilor uimiți rapoarte ale Societății Științifice Regale, care documentau existența unor „monștri” despre care, până atunci, se crezuse că sunt roade ale imaginației. „Ciudații” catalogați de […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather


În 1895, ziarul american The Boston Post a publicat un articol intitulat „Minunile științei moderne”, care a făcut furori în epocă.

Textul le prezenta cititorilor uimiți rapoarte ale Societății Științifice Regale, care documentau existența unor „monștri” despre care, până atunci, se crezuse că sunt roade ale imaginației.

„Ciudații” catalogați de oamenii de știință britanici includeau o sirenă, un „crab uman” și pe nefericitul Edward Mordrake, care avea să devină, în scurt timp, o legendă urbană.


Un nobil chinuit de o față groaznică

Edward Mordrake 01
Povestea a pornit de la un articol din ziarul The Boston Post. Ea s-a răspândit fără ca cineva să o verifice

După cum relata The Boston Post, Edward Mordrake (sau „Mordake”, cum a fost numit inițial) era un nobil englez tânăr, inteligent și arătos, care avea parte de tot ceea ce putea cere de la viață.

Însă, odată cu aceste binecuvântări, a venit și un blestem groaznic. Pe lângă fața sa normală și atrăgătoare, Mordrake suferea de o desfigurare groaznică.


La ceafă, el mai avea încă o față. Legenda spune că această față poseda avea o voință proprie și o inteligență malefică.

Potrivit relatărilor, Edward Mordrake avea mereu de suferit din cauza „feței gemene diavolești”. Aceasta îl ținea treaz toată noaptea, șoptindu-i „lucruri despre care se vorbește numai în iad”.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

În cele din urmă, tânărul lord a înnebunit și s-a sinucis la doar 23 de ani.

În biletul de adio, el cerea ca fața malefică să fie distrusă după moartea sa, „ca să nu-și continue șoaptele blestemate atunci când voi fi în mormânt”.

Povestea, răspândită în societate

Edward Mordrake 04

Povestea morbidă i-a fascinat pe cititori și s-a propagat ca fiind o poveste adevărată, în ciuda faptului că autorul articolului de ziar era un cunoscut autor de ficțiune.

De fapt, povestea nobilului blestemat a fost atât de crezută, încât boala sa a fost inclusă într-o enciclopedie medicală din 1896.

Enciclopedia era scrisă de doi medici respectați. Aceștia au preluat povestea din ziar, fără alte comentarii.

Asta a contribuit la sporirea credibilității poveștii lui Mordrake.

Povestea lui Mordrake a revenit în atenția publicului recent, mulțumită – în parte – serialului de televiziune „American Horror Story”.

Însă, în varianta romanțată, Mordrake este împins la crimă în loc să își ia viața.

Legenda continuă

Edward Mordrake 02
Fotografia falsă care a circulat recent pe internet

Poate că oamenii moderni au impresia că sunt mai informați și mai greu de păcălit decât cei din epoca victoriană.

Totuși, asta nu i-a oprit să răspândească pe internet o fotografie care înfățișa presupusele rămășițe ale capului lui Mordrake.

Nu este pentru prima dată când o fotografie a nobilului blestemat a captat atenția publicului.

Edward Mordrake 03
Reprezentarea de ceară a lui Edward Mordrake

Însă, la fel ca în cazul celorlalte imagini, ea este departe de a fi autentică.

Craniul cu două fețe este, de fapt, reprezentarea unui artist a modului în care Edward Mordrake ar fi putut arăta.

Artistul a declarat că a creat această operă în scopuri de amuzament. Cealaltă fotografie celebră, considerată adeseori – în mod eronat – ca fiind autentică, este opera unui alt artist.

Capetele care apar în imagine sunt, de data aceasta, executate în ceară.

Boala oamenilor cu două fețe

Edward Mordrake 05
Lali Singh, fata bolnavă de duplicare cranio-cerebrală

Desigur, chiar și cele mai fantastice povești au un sâmbure de adevăr. Boala cunoscută drept „duplicare cranio-facială”, care poate determina duplicarea trăsăturilor faciale ale unui embrion.

loading...

Boala este extrem de rară și de obicei mortală, deși există cazuri recente documentate ale unor copii care au supraviețuit pentru scurt timp cu această boală.

Lali Singh s-a născut cu această boală în 2008.

În loc să creadă că fata fusese blestemată, asemenea lui Edward Mordrake, localnicii din sat credeau că este o reîncarnare a zeiței hinduse Durga, care este în mod tradițional înfățișată ca având mai multe membre.

După ce Lali a murit, la vârsta de doar câteva luni, sătenii au ridicat un templu în cinstea ei.

Edward Mordrake a fost un nobil englez încântător, șarmant, educat și iubitor de muzică dar care, din păcate, avea un demon lipit de cap. Cel puțin așa susținea el, căci chipul din ceafă, cu care se născuse, bolborosea noaptea fără întrerupere. Și cum “geamănul” său era cu adevărat demonic, se bucura și zâmbea atunci când Edward se prăbușea în agonie. Desigur, Edward a apelat la doctori pentru îndepărtarea celeilalte fețe, dar nimeni nu s-a încumetat să facă operația, care ar fi dus cu siguranță la moartea tânărhttp://horror-romania.ro/edward-mordrake/ului. Mordrake s-a sinucis la doar 23 de ani. Nu se știe exact dacă a folosit otravă sau s-a împușcat. Ca o ultima dorință, Edward Mordrake a solicitat să îi fie îndepărtată față demonică înainte să fie îngropat.

Cât de adevărată e povestea lui Mordrake? Nu avem cum să știm ce anume șoptea geamănul malefic și nici dacă se bucura sau nu de agonia lui Edward, dar e foarte posibil ca chipul de la ceafă să fi existat. Iată un fragment din Anomalies and Curiosities of Medicine (publicată în 1896)

Unul din cele mai ciudate cazuri privind deformitațiile umane este cel al lui Edward Mordra

EMP1_Mordrake_Gods_and_Monsters

ke, despre care se spune că ar fi fost moștenitorul uneia dintre cele mai nobile familii din Anglia. Nu și-a adjudecat niciodată titlul căci s-a sinucis la douzeci și trei ani. Trăia în izolare completă, refuzând până și vizitele familiei. Mordrake era un tânăr educat și un muzician talentat. Era remarcat pentru silueta grațioasă și pentru chipul său – să îi spunem față sa naturală – de o frumusețe deosebită. Dar la ceafă Mordrake avea o altă față, a unei fete tinere “ca dintr-un vis, dar hidoasă ca un diavol”. Acest chip “ocupa doar o porțiune mică a capului și manifesta câteva semne de inteligență, malițioasă ce-i drept”. Chipul zâmbea și se bucura atunci când Mordrake plângea și se tânguia. Ochii săi erau capabili să urmărească interlocutorul iar buzele murmurau fără încetare. Nu se auzea vreo voce dar Mordrake se plângea că noaptea nu se putea odihni din cauza șoaptelor pline de ură ale geamănului sau malefic. Mordrake spunea despre geamănul său că “nu doarme niciodată și îmi vorbește în continuu asemenea blestemății cum numai în iad s-ar auzi. Nicio minte sănătoasă nu își poate imagina obscenitățile pe care mi le spune. Nu știu ce blestem m-a legat de acest demon – căci prieten cu siguranță nu îmi este. Vă rog să găsiți o modalitate să îi curmați existența, chiar dacă asta înseamnă că voi muri și eu.” Acestea sunt cuvintele lui Mordrake către doctorii săi Manvers și Treadwell. În pofida faptului că a fost supravegheat cu atenție, a reușit să își procure otravă și murind a lăsat în urmă o scrisoare prin care solicita că ‘fața demonica’ să fie distrusă înainte de înmormântare altfel ‘șoaptele vor continua și în mormant’. La propria-i cerere Mordrake a fost îngropat într-un loc izolat fără o piatră funerare sau orice alt semn care să îi marcheze mormântul”.

Nu există nicio dovadă solidă care să ateste existența lui Mordrake, afară de fragmentul de mai sus prezentat în asemenea manieră încât pare o  poveste supranaturală. Adevărul e că povestea lui Mordrake nu este singulară și este chiar atestat un caz din anii 70 al chinezului Chang Tzu Ping care avea o a două față formată dintr-o gură, o limbă deformată, câțiva dinți și un scalp mic. Cea de-a doua față nu se putea mișca independent dar gură reacționa atunci când Chang o deschidea pe a sa. La puțin timp după ce a fost descoperit Chang a fost supus unei operații de eliminare a celei de-a doua fețe. Cazul a fost documentat și chiar televizat în emisiunea “That’s Incredible”.

Revenind la Edward Mordrake eu nu văd niciun motiv pentru care enigmaticul personaj să nu fi existat. În absența explicațiilor științifice orice anomalie era privită în trecut ca o amprenta diavolească. Geamănul malefic a lui Mordrake a fost motivul pentru care tânărul nobil și-a curmat existența și a devenit un simbol dualist de inspirație pentru mulți pasionați de ciudat.

Povestea lui Edward Mordrake

 

 

Povestea lui Edward Mordrake, omul cu două fețe

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Cocoon.ro – Conspirații Îndeplinite!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite