Povestea românului care a sculptat statuia Mântuitorului din Rio de Janeiro

Distribuie!by Celebra statuie a lui Iisus din Rio de Janeiro este cunoscuta de toata lumea lumea, însă foarte puţini ştiu că sculptorul chipului Mântuitorului este românul Gheorghe Leonida. Acesta provine dintr-o familie care a dat ţării numeroase personalităţi (inginerul Dimitrie Leonida si Elisa Leonida Zamfirescu, de asemenea inginer). Gheorghe Leonida s-a născut la Galaţi, […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Celebra statuie a lui Iisus din Rio de Janeiro este cunoscuta de toata lumea lumea, însă foarte puţini ştiu că sculptorul chipului Mântuitorului este românul Gheorghe Leonida.
Acesta provine dintr-o familie care a dat ţării numeroase personalităţi (inginerul Dimitrie Leonida si Elisa Leonida Zamfirescu, de asemenea inginer). Gheorghe Leonida s-a născut la Galaţi, în 1892 (1893, după alte surse).

Cum tatăl său, ofiţer de carieră, a fost nevoit să plece din Galaţi, Gheorghe a absolvit liceul la Bucureşti, unde apoi a urmat Conservatorul de Arte Frumoase, secţia sculptură. Şi-a făcut debutul în 1915, la un salon naţional. După ce a luptat în Primul Război Mondial, şi-a continuat studiile de artă în Italia, timp de trei ani, iar operele sale au fost încununate cu mari premii la Roma (pentru lucrarea „Reveil”) şi la Paris („Le Diable”).


În 1925, s-a mutat în capitala Franţei, unde Paul Landowsky tocmai primise comanda pentru statuia Cristo Redentor (Cristos Mântuitorul). Unanim recunoscut pentru expresivitatea chipurilor pe care le realiza, Gheorghe Leonida a fost angajat de Landowsky să sculpteze capul monumentalei statui a lui Iisus. Începută în 1926, întreaga lucrare a fost finalizată în 1931 şi a devenit în timp un adevărat simbol al Americii Latine. Cu o înălţime totală de 38 de metri (numai capul are 3,75 metri) şi o greutate de 1.145 de tone, Cristo Redentor este considerată una dintre minunile lumii moderne.
Întors în ţară, Gheorghe Leonida a continuat să sculpteze, însă a murit la 49 de ani, în primăvara anului 1942, căzând de pe acoperişul casei sale din Bucureşti, în timp ce culegea flori de tei.
Regimul comunist i-a minimalizat opera, din cauza faptului că Leonida a sculptat mai multe busturi ale membrilor Casei Regale, astfel că faimoasa sa contribuţie la minunea din Rio a rămas uitată de români. Lucrările lui Gheorghe Leonida se află în principal la Castelul Bran şi la Muzeul Naţional de Artă.
surse info: Adevarul, Wikipedia

loading...

Povestea românului care a sculptat statuia Mântuitorului din Rio de Janeiro

 

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Cocoon.ro – Conspirații Îndeplinite!

Citiți și...

O cântăreață celebră din Epoca de aur este astăzi măicuță la o mănăstire din Caraș Severin
Un politolog german ne avertizează: Trăim într-o CORPORATOCRAȚIE. În corporație nu e democrație, e dictatură. TOTUL ne e dictat
In preajma Revoluției, Ceaușescu a prezis decăderea României. Iată un discurs ce nu s-a dat la televizor
Leon Dănăilă, geniul neurochirurgiei mondiale care locuiește în chirie și merge cu metroul și cu autobuzul: Am peste 40.000 de operații și inima plină. Sunt cel mai bogat om din lume!
Ilie Şerbănescu: În genunchi în faţa FMI şi UE, ne-am distrus industria şi suntem vasali altora
VIRAL: MESAJUL UNOR TINERI CATRE CLASA POLITICA! Ati dat spaga ca sa intram in NATO! Ati dat spaga sa intram in UE! Ne-ati facut sclavi, slujitorii vostri, ne-ati luat dreptul de a fi romani!
Membru în Comisia de Control a SRI: MOARTEA LUI CONDREA A FOST REGIZATĂ
Lista spitalelor care au răspândit rujeola | a se evita aceste unitati caci intri sanatos si pleci mort
Ani Creţu, mesaj dur pentru premier, privind vaccinarea obligatorie: "Vă decad eu din drepturi"| scrisoarea unei mame al carei copil a avut doar de suferit datorita vaccinurilor!
I-au spus că fătul are malformații grave. A refuzat avortul din motive creștine. Șoc la naștere! Copilul era perfect sănătos
THE TIMES: ROMANII MANIPULATI DE SERVICII - Times sustine ca romanii au iesit in strada impotriva politicienilor, in loc sa iasa impotriva SRI si altor servicii: „Mania ar trebui sa vizeze serviciile secrete care au folosit chestiunea coruptiei pentru a-si regla conturile cu inamicii, care au erodat drepturile fundamentale si care au institutionalizat o legatura sinistra intre sistemul judiciar, serviciile secrete si departamentele anticoruptie“
Top 5 cele mai sangeroase femei din istoria Evului Mediu, toate din descendenta regala si impotriva crestinilor
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite