Români înfometaţi şi umiliţi sub ocupaţia germană

Distribuie!by În toamna anului 1916, două companii de infanterie germane au intrat în Bucureşti. Soldaţii români au fost dezarmaţi, instalaţi la Cercul Militar şi apoi trimişi în lagăre. Aşa a început predarea Capitalei. Zi după zi, oamenii au fost înfometaţi, dezbrăcaţi şi trimişi la munci istovitoare. 10 Noiembrie 2014, 20:34 […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

În toamna anului 1916, două companii de infanterie germane au intrat în Bucureşti. Soldaţii români au fost dezarmaţi, instalaţi la Cercul Militar şi apoi trimişi în lagăre. Aşa a început predarea Capitalei. Zi după zi, oamenii au fost înfometaţi, dezbrăcaţi şi trimişi la munci istovitoare.

10 Noiembrie 2014, 20:34 | Magda Manea |

$article.media.images[0].description

Ţărani şi soldaţi germani la Ploieşti/ FOTO: republicaploiesti.net”

 0

 261

Statul Major şi Komandatura germană au ocupat casele mari şi hotelurile Bulevard, Capşa, Grant şi Athene Palace, iar proprietarii înghesuiţi în una două cămăruţe. Numele cafenelelor, hotelurilor şi restaurantelor au fost schimbate cu firme germane – Berlin, Kaffee, Kaiser, Palast. Şi străzile au primit atunci denumiri noi – str. Lipscani a devenit Leipziger Strasse.

Odată instalaţi, nemţii au pornit în căutarea alimentelor, care parte fuseseră ascunse chiar şi în gropi săpate adânc în pământ. Nu a fost nevoie decât de un singur denunţ, ca armata să răscolească peste tot şi să descopere cantităţi însemnate de zahăr, orez, macaroane, ascunse nu doar de teama lor, dar şi datorită speculei.


Nemţii au invadat depozitele de alimente şi băcăniile, au luat tot ce au întâlnit în cale şi au dat în schimb bonuri de rechiziţie, ştampilate de un comandat german.

Au urmat birturile şi restaurantele Enescu, Andrei Demetrescu, apoi cluburile Regal, Tineterului, Rezerviştii, Agricol, Sportiv, Automobil, Conservator. Toate au fost rechiziţionate şi transformate în cluburi ofiţereşti şi soldăţeşti.


Bilete de identitate şi cartele

La foarte scurt timp, au fost înfiinţate biletele de identitatate, “Ausweis”, pe care toţi cetăţenii erau obligaţi să le poate permanent la ei. Au urmat cartelele de alimente (aveau dreptul la 400 g de pâine şi 200 g de carne pe săptămână/persoană) şi combustibil şi ordonanţele – ordonanţe de declarare a cantităţilor de zahăr pe care le deţinea fiecare, a băuturilor, a păsărilor şi animalelor, a blănurilor, a obiectelor din cauciuc, a lemnelor de foc. Până şi sticlele goale trebuiau declarate. S-au dat ordonanţe pentru orice: pentru interzicerea fabricării săpunului, a bomboanelor şi cozonacilor, împotriva tăierii păsărilor şi animalelor (care trebuiau predate), pentru consumul de electricitate (1 kw/săptămână pentru fiecare membru al familiei), pentru întreruperea circulaţiei tramvaielor, pentru ora până la care se puteau juca spectacole, pentru ora de închidere a magazinelor, penru circulaţia pe străzi, precum şi pentru programul poştei şi al trenurilor.

loading...

După ce au golit magazinele, depozitele şi curţile oamenilor, nemţii au trecut şi la controlul asupra preţurilor şi sistemului medical (ei aprobau şi schemele de vaccinare).

Intrarea germanilor în Bucureşti se aseamănă cu intrarea unei haite de lupi flămânzi. Cea dintâi mişcare a lor este să se repeadă asupra alimentelor
Constantin Bacalbaşa

Nemţii au pus stăpânire şi pe toate mijloacele dee transport. Au rechiziţionat trăsurile, cupeurile, caii şi bicicletele. Ce nu foloseau ofiţerii trimiteau în Bulgaria, Austro-Ungaria şi Germania.

Nu au scăpat nici câinii lăsaţi liberi pe străzi. Erau prinşi, eutanasiaţi, iar stăpânii amendaţi cu 1.000 de mărci.

Ţăranii, de la cusături măiastre la “zdrenţe”

Nici ţăranii nu au avut, în cele din urmă, o soartă mai bună. Le-au fost luate grânele, caii, vitele şi păsările, albiturile, “scoarţele” şi hainele tradiţionale. Toate cusăturile au fost trimise în Germania. Dacă reuşeau să ascundă ceva de nemţi şi doreau să vândă, nu o mai făceau pe bani, ci pe “zdrenţe”. Mândrul ţăran român, îmbrăcat în portul popular meşteşugit, ajunsese mort de foame, dezbrăcat şi obligat să iasă la muncă silnică.

Nenumărate au fost cazurile în care case au fost rase de pe faţa pământului şi toţi consătenii pedepsiţi, dacă in confrate de-al lor s-a opus ordinului german. De frica revoltelor, şase divizii germane erau ţinute în România.

(w620) Refugiaţi

Şi în alte oraşe ale ţării

Şi la Râmnicu Vâlcea, ocupată de nemţi timp de doi ani, consumul a fost raţionalizat, a apărut specula şi au fost puse taxe şi impozite care au sărăcit populaţia. Totul a fost rechiziţionat şi aici – alimentele, vinul, nucile şi fasolea. Localnicii erau trimişi la cules de castanet şi jir, iar rufăria, postavurile şi orice petic de piele au fost rechiziţionate, iar când sumele strânse din impozite nu erau satisfăcătoare, nemţii introduceau noi taxe, care mai de care mai surprinzătoare – taxa pentru “ţinerea de câini” (36 de lei pe an) sau taxa pe pâine, care şi aşa era de foarte proastă calitate, făcută din făină neagră, tărâţe şi mălai necernut. Raţia zilnică era de 500 g/zi de persoană.

Erau confiscate şi clanţele de la uşi şi clopotele bisericilor. Orice obiect de alamă sau cupru era transformat în ţevi de tun. Înfometaţi, dezbrăcaţi şi puşi la muncă silnică, oamenii se revoltau şi multţi dintre participanţii la actele de sabotaj erau executaţi public.

Este şi cazul comisarului Portului Brăila, Alexandru Popovici, care trimitea pe Dunăre, în sticle înfundate, informaţii drespre magaziile cu muniţii, planurile de apărare sau date despre trupele germane. Sticlele cu informaţii erau pescuite zilnic de trupele româneşti de la Galaţi. După cerecetări, nemţii au aflat cine se află în spatele acestor fapte şi i-au arestat pe comisarul Popovici şi pe sergentul major Gheorghe Rădulescu. Cel din urmă a murit în urma tratamentului la care a fost supus în închisoare, iar comisarul a fost executat, în văzul tuturor, la Podul Brăiliţa, în faţa cimitirului Sf. Maria.

În toamna anului 1918, Puterile Centrale au fost înfrânte pe fronturile din vest şi sud şi astfel Comandamentul german a fost nevoit să semneze un armistiţiu şi să-şi retragă armatele din teritoriile ocupate. Pe 1 decembrie, regele Ferdinand intra în Bucureşti în fruntea armatei române şi a aliaţilor săi. Oameni cu steaguri, pancarte, batiste şi flori umpleau străzile oraşului şi-i aclamau pe soldaţi.

 

Surse:

Constantin Bacalbaşa, Capitala sub ocupaţia duşmanului, Editura A. Micu Alcalay & L. Calafeteanu, 1921

brailapebune.net

historia.ro

SURSA: http://stiri.tvr.ro/romani-infometati-si-umiliti-sub-ocupatia-germana_52492.html

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Cocoon.ro – Conspirații Îndeplinite!

Citiți și...

Șeful unui supermarket Profi suspendat pentru că a refuzat să vândă carne expirată spălată cu oțet și detergent
Sfaturile tânărului care s-a pensionat la 34 de ani despre cum să faci bani: ”Aruncă-ţi televizorul!”
ANTICRISTUL: prezentat ca MESIA de Alice Bailey, Aryana Havah, Djwahl Khul, F. Horvath
Un roman neaos a fost numit secretar de Stat in guvernul lui Ciolos: Erwin Simsensohn -par rosu, clatita pe cap | suntem colonie pe fata nici macar nu mai fac eforturi alogenii sa salveze aparentele
Cum „profiți” ca medic de pe urma unei gravide. „Sunt multe investigații, mai ales ecografii, care nu se justifică medical”
Cerul este altul. Pamantul si-a schimbat pozitia. Batranii INUITI explica numarul mare al cutremurelor si schimbarile de temperatura – VIDEO
CRESTINI ajutati-l pe Florin Barbu, cel caruia un cuplu de homosexuali bogati i-au luat copii!!!! E dramatic ce se intampla!!! Chiar nu se gaseste nimeni sa il ajute???
Editorial: Ce aveau special masinile mai vechi fata de cele noi de te tineau o viata fara probleme?
"Populaţia lumii trebuie REDUSĂ cu 50%. Numai aşa naţiunile vor intra în Noua Ordine Mondială". Declaraţiile care te vor şoca
În 2009, ziare.com scria că Iohannis a fost scăpat de dosarele cu traficul de copii și organe de „fosta lui iubită” Laura Codruța Kovesi, astazi acele articole nu mai exista
Cum au zburat de pe Aeroportul Sibiu peste 100 de milioane euro. Un gheșeft al primarului Klaus Iohannis, în colaborare cu fostul șef al CJ, Martin Bottesch
Steve Ciotlos: artistul roman inrudit cu marele poet James Joyce
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite