“Strategii” de gandire “altfel” – pe marginea unui text de C.S. Lewis

Distribuie!by “Strategii” de gandire “altfel” – pe marginea unui text de C.S. Lewis “Satanismul in gandire este, simplu spus, atentatul la adevar. Ca si curente formative ne confruntam, emblematic pentru ultimii 10 ani, cu tot soiul de gaselnite si chitibusuri “logice” pe marginea unor concepte pana mai deunazi axiomatice: credinta, […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

“Strategii” de gandire “altfel” – pe marginea unui text de C.S. Lewis

“Satanismul in gandire este, simplu spus, atentatul la adevar. Ca si curente formative ne confruntam, emblematic pentru ultimii 10 ani, cu tot soiul de gaselnite si chitibusuri “logice” pe marginea unor concepte pana mai deunazi axiomatice: credinta, adevar, iubire, sacrificiu, dreptate etc. Brusc, de prin 2000 incoace, ele au devenit “relative”, “depinde cum privesti” si atarna de la “perspectiva fiecaruia”. Pana la acea data omul netrecut prin literatura “ganditorilor” moderni sau ai tot soiul de guru tibetani incerca, dupa puterile sale, sa abordeze direct conceptele mentionate. Bai, spune adevarul sau minte-ma! Ei, ar fi simplu sa fie asa. Astazi, desi nu e ceva nou, sunt la moda “strategiile” si numai o “minte sinpla”, eventual “primitiva”, ar mai aborda, iubirea de exemplu, in mod direct! Pe vremuri exista un joc numit “Moara”, o copilarie cu niste boabe de fasole cu care faceai permutari pe o schema desenata pe hartie, incercand sa incadrezi boabele adversarulu intre boabele tale. Si exista o schema numita “moara cu sorof” – oricum misca celalalt, era prins, zid in fata, hau in spate. Ei bine, acum alde “dreptate”, “sacrificiu” sau “adevar” au devenit adversarul cu care joci “Moara”, iar “moara cu sorof” au devenit “strategii de gandire”. Inarmati cu aceste “rationamente” pasesc in adolescenta si mai departe, randuri randuri, sclavii “desteptati”.


In prima instanta sclavul e invatat sa “simta” printr-o abordare intelectuala. Sa luam, de pilda, Adevarul. Cum deturnam Adevarul? Simplu, priviti mecanismul de aruncare a Adevarului in sfera relativului si inducerea incapacitatii de perceptie a acestei notiuni.

1. I se prezinta individului imaginea detaliata a unor ramasite omenesti lipite pe vreun zid sau imprastiate pe camp de o explozie: “Asa arata lumea cu ADEVARAT si toata religia (ta) nu e decat o inventie pentru controlul maselor!” In acest caz, “adevarat” inseamna date materiale distincte, creieri si muci pe pereti.


2. Daca la o masa se discuta despre saritura cu parasuta, mecanismul invers cazului 1 este urmatorul. I se spune persoanei: Poti sa discuti mult si bine despre saritura cu parasuta daca stai asezat confortabil in fotoliu, dar daca nu te duci acolo sus nu ai de unde sa stii cum este “cu adevarat”. Aici Adevarul nu mai primeste sens de date materiale, ca in cazul 1, ci primeste sensul opus, cel de efect emotional.

loading...

Ambele cazuri pot fi validate separat, adevarul servind, dupa caz, cum convine fiecaruia. Ca o regula generala se poate observa ca o experienta materiala (o excursie, un cadou, o carte, un peisaj etc)care te face sa te simti “mai bun”, “liber” sau “fericit” sunt “advarate”, in timp ce elementele spirituale raman subiective – daca, de pilda, cineva are o revelatie intr-o biserica, in timpul unui concert de orga, i se va spune ca a ascultat muzica buna intr-un spatiu cu acustica adecvata. Tot asa, cand cineva se naste, durerea si sangele sunt “adevarate”, in vreme ce bucuria e doar un punct de vedere subiectiv. Insa cand cineva moare, roata se invarte iar groaza si uratenia devin “adevaratul” chip al mortii. Tot asa, cand cineva te deziluzioneaza, abea atunci ajungi sa il vezi cu “adevarat” si socotesti ca are un caracter urat. Analog, frumusetea persoanei care te atrage, devine un voal pentru interesul sexual sau de alta natura care te atrage cu “adevarat”. Daca persoana te dezamageste, “adevarat” devine caracterul ei infect.

Intelegeti in ce ape ne scaldam? Iata de ce un sclav “desteptat” de literatura “initiatica” va reusi fara probleme sa perceapa vederea unor ramasite omenesti drept o revelatie a realitatii “adevarate”, iar reactia in fata unui copil fericit sau a unui cer senin ca pe un simplu sentiment, deci relativ.

Aceste “rationamente” sunt spezele originare ale ateismului contemporan. Ateul citit va “stii” ca obarsia credintei este subiectivismul si nu Adevarul. In acelasi trend, cult la cap, sclavul “liber” v-a fi capabil sa eticheteze fara sa clipeasca, sa recunoasca “valoarea”, sa faca recomandari, sa “argumenteze”. Proasta lume si anul asta!”

Surse: https://www.facebook.com/gabriel.lupan.9

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Cocoon.ro – Conspirații Îndeplinite!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite