The Guardian: Pădurile virgine din România, distruse de austriecii de la Schweighofer | presedintele tarii nu ii opreste deloc la fel cum au facut si cei de dinainte

Distribuie!by O mare compania austriacă de prelucrare a lemnului, care alimentează magazine de profil din UE, a fost acuzată de distrugerea celor mai mari păduri virgine din Europa, cumpărând cherestea provenită din defrişări ilegale, scrie cotidianul britanic The Guardian. O investigaţie de doi ani a Agenţiei de Investigaţii de Mediu […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

O mare compania austriacă de prelucrare a lemnului, care alimentează magazine de profil din UE, a fost acuzată de distrugerea celor mai mari păduri virgine din Europa, cumpărând cherestea provenită din defrişări ilegale, scrie cotidianul britanic The Guardian.

O investigaţie de doi ani a Agenţiei de Investigaţii de Mediu (Environmental Investigation Agency US – EIA, un ONG, relevă înregistrări cu oficiali de la Holzindustrie Schweighofer care negociază cumpărarea de cherestea ilegală de la investigatori sub acoperire. Investigatorii au filmat şi buşteni nemarcaţi în depozitele companiei, ceea ce încală legislaţia României.


Schweighofer este cel mai mare procesator de lemn din România, cu o cotă de piaţă de 40% din producţia anuală. Pădurile întinse din România, care găzduiesc bizoni, râşi şi urşi, s-au diminuat cu 280.000 de hectare în ultimii 10 ani, potrivit analizei datelor din satelit. O mare parte din aceaste suprafeţe au fost defrişate ilegal.

EIA estimează că aproximativ jumătate din cheresteaua produsă în Româna provine din defrişări ilegale, potrivit rapoartelor guvernamentale şi ONG-urilor locale. Cea mai mare parte din lemnul tăiat ilagal ajunge să fie prelucrat de austriecii de la Schweighofer.


Schweighofer a precizat, pentru The Guardian, că oficialii săi nu au afirmat niciodată că acceptă lemn tăiat ilegal şi au negat să buşteni nemarcaţi au intrat prin punctele sale de colectare sau în gatere. Compania mai precizează că susţine defrişările sustenabile şi că pădurile sale sunt certificare de organismele internaţionale.

În mai multe întâlniri sub acoperire, email-uri şi conversaţii telefonice cu oficialii companiei, investigatorii EIA au pretins că sunt investitori străini care sunt dispuşi să taie mai mulţi compaci decât permite legea. Aceştia i-au întrebat pe reprezentanţii companiei dacă sunt dispuşi să cumpere lemn tăiat ilegal. Mai mulţi manageri de la Schweighofer au fost de acord. Întâlnirile au fost înregistrate audio şi video.

loading...

Potrivit datelor fiscale obţinute de ONG, Schweighofer a cumpărat lemn de la peste 1000 de furnizori în 2014, ceea ce ar fi solicitat “eforturi extreme” pentru a exclude sursele ilegale. Compania are trei gatere şi două fabrici în România.

Investigatorii au urmărit un camion cu buşteni nemarcaţi, în nordul României, de la o pădure până la un depou cu un semn la intrare care peciza că este o proprietare a Schweighofer. Ulterior, buştenii au fost încărcaţi într-un tren. Marcarea este singurul mod de a afla dacă buştenii sunt dintr-o sursă legală, iar legea din România prevede că toţi copacii cu un diametru mai mare de 20 de centimetri trebuie marcaţi înainte de tăiere.

“În timp ce lumea pune capăt comerţului cu cherestea ilegală, unul dintre cei mai răi şi puternici actori operează direct în inima Europei”, a declarat Alexander von Bismark, director executiv EIA US. “Este devastator pentru ultima pădure virgină a Europei, pentru comunităţile care depind de ea, dar şi pentru afacerile legale din domeniu din Europa”, a mai precizat acesta.

http://www.stiripesurse.ro/romania-in-the-guardian-austriecii-au-distrus-cele-mai-mari-paduri-virgile-din-europa_970649.html

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Cocoon.ro – Conspirații Îndeplinite!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite