UIMITOR |Impactul muzicii clasice la nivel genetic

Distribuie!by Efectul muzicii clasice se răsfrânge la nivel molecular, influențând, în mod benefic, activitatea genelor implicate în diverse funcții importante ale creierului, au observat cercetărorii finlandezi de la Universitatea din Helsinki. În cadrul studiului, unii dintre voluntari au ascultat  Concertul pentru vioară nr. 3 în Sol major, compus de Mozart și […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Efectul muzicii clasice se răsfrânge la nivel molecular, influențând, în mod benefic, activitatea genelor implicate în diverse funcții importante ale creierului, au observat cercetărorii finlandezi de la Universitatea din Helsinki.

În cadrul studiului, unii dintre voluntari au ascultat  Concertul pentru vioară nr. 3 în Sol major, compus de Mozart și care durează 20 de minute. Ceilalți participanți au alcătuit un grup de control și au fost rugați ca, în acest interval, să participe la activități care nu implicau muzica, precum conversarea cu alți participanți, plimbatul sau cititul unei reviste.


Experții au prelevat mostre de sânge de la toți participanții, atât înainte de începerea experimentului, cât și la finalul celor 20 de minute experimentale. De asemenea, anterior audiției, experții au evaluat nivelul de educație și aptitudinile muzicale ale participanților.

Rezultatele au arătat că „ascultarea muzicii clasice a îmbunătățit activitatea genelor implicate în secreția și transportul de dopamină, în neurotransmisie sinaptică, în procesul de învățare și memorare“, punctează autorii. Muzica a avut o influență puternică în special asupra genei alfa-sinucleina (SNCA), care a înregistrat cea mai mare creștere a ratei de expresie.  Această genă este asociată cu boala Parkinson, iar în cazul păsărilor este gena prin intermediul căreia acestea învață să emită triluri.


„Creșterea ratei de expresie a mai multor gene cunoscute pentru faptul că sunt responsabile de învățarea unui cântec și de ciripitul păsărilor cântătoare sugerează un fond evolutiv comun al percepției sunetului între păsările cântătoare și oameni“, a declarat coordonatorul studiului, dr. Irma Järvelä.

Totodată, cercetarea a arătat că muzica clasică ar putea contribui la protejarea sănătății creierului. În cadrul studiului a fost observată o scădere a ratei de expresie a genelor asociate cu procesul de neurodegenerare (care poate conduce la dezvoltarea bolilor cerebrale degenerative), în cazul voluntarilor care au ascultat concertul compus de Mozart.

„Acest efect a fost detectabil doar în cazul participanților cu experiență muzicală, fapt ce sugerează importanța familiarizării și a experienței în medierea efectelor induse de muzică“, subliniază autorii.

loading...

Despre educația muzicală s-a demonstrat anterior că aduce multiple beneficii pentru sănătatea creierului. Experții de la Universitatea Northwestern au observat că studierea unui instrument muzical în copilărie contribuie la o dezvoltare mai bună a abilității de răspuns la sunetele vorbirii la maturitate. Acest lucru este în special important pe parcursul procesului de îmbătrânire, când capacitatea auditivă poate fi alterată de modificările care apar la nivelul creierului.

Un alt studiu a demonstrat că lecțiile muzicale din copilărie ajută la dezvoltarea capacității de discernământ auditiv, a vocabularului, a raționamentului nonverbal și a abilităților motrice fine ale mâinilor.

De altfel, chiar și simpla ascultare a pieselor muzicale poate aduce beneficii importante. Studiile care au analizat acest aspect au arătat că delectarea cu muzică ajută la reducerea durerilor, a depresiei și a stresului, scade tensiunea arterială, îmbunătățește sistemul imunitar, protejează și îmbunătățește funcțiile cognitive (în special vigilența, acuitatea mintală, memoria și gradul de atenție).

 

 

http://semneletimpului.ro/social/cultura/muzica/impactul-muzicii-clasice-la-nivel-genetic.htmlUIMITOR

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Cocoon.ro – Conspirații Îndeplinite!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite