Un jurnalist din Elvetia nu intelege de ce romanii voteaza parlamentari pe liste fixe, stabilite de partide, imposibil de modificat de catre alegatori

Distribuie!by Stăteam de vorbă în seara asta cu un jurnalist din Elveția și parcă se întâlniseră două persoane din timpuri diferite. Ne șocam. El nu înțelegea cum de noi votăm parlamentarii pe liste fixe, stabilite de partide și imposibil de modificat de alegător. — Yes, they are carved in stone. […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Stăteam de vorbă în seara asta cu un jurnalist din Elveția și parcă se întâlniseră două persoane din timpuri diferite. Ne șocam.

El nu înțelegea cum de noi votăm parlamentarii pe liste fixe, stabilite de partide și imposibil de modificat de alegător.


— Yes, they are carved in stone.
— No way, can’t you even cut someone off the list?
— You can, but you cancel your vote this way.

Eu nu puteam cuprinde în cât de multe feluri pot ei modifica buletinul de vot: pot tăia oameni, pot adăuga oameni cu pixul, pot vota de două ori același candidat (dacă scot pe cineva) și tot așa. Primesc buletinul de vot acasă și timp de vreo lună îl pot aranja ca să penalizeze candidații slabi, să îi recompenseze pe ăia buni sau să propună noi oameni. Apoi îl trimit prin poștă sau îl bagă în urnă în ziua votului.

Deși tot jonglăm cu sisteme de vot în România, nu am avut niciodată o formulă măcar apropiată de ei, care să dea atât de multă putere alegătorului.

loading...

Totuși e de mers la vot în decembrie, altfel v-ar putea folosi ei votul. Daca nu va convine niciun parlamentar, partid, sau va deranjeaza cel putin unul, mergeti si anulati-va votul, pana se ia o hotarare sa se schimbe constitutia si sa se opata vota ca in Elvetia.

Poporul trebuie sa decida cum e condusa o tara, nu cei putini care ne conduc.

Sursa:

Lara Stefanut- Facebook

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Cocoon.ro – Conspirații Îndeplinite!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite