Un preot răspunde melodiei Despre smerenie| a trupei Taxi. Preferă Dumnezeu lemnul și spațiile mici?

Distribuie!by Piesa “Despre smerenie” a trupei Taxi a stârnit o grămadă de controverse în mediul online. În mai puțin de 24 ore, melodia a strâns peste 124.000 de vizualizări, iar reacțiile sunt pe măsură. Părintele Eugen Tănăsescu este și jurnalist și purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului. A acceptat astăzi să […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Piesa “Despre smerenie” a trupei Taxi a stârnit o grămadă de controverse în mediul online. În mai puțin de 24 ore, melodia a strâns peste 124.000 de vizualizări, iar reacțiile sunt pe măsură.

Părintele Eugen Tănăsescu este și jurnalist și purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului. A acceptat astăzi să răspundă la întrebările redacției “Constanța NEWS” în calitatea sa de preot creștin ortodox, nu prin prisma funcțiilor deținute.


Constanța NEWS: Trupa Taxi spune că l-a gasit pe Dumnezeu într-o biserică de lemn de 100mp și nu într-o catedrala întinsa pe 11 hectare, cu parcări subterane și lifturi. Unde îl găsim, de fapt, pe Dumnezeu?

Preot Eugen Tănăsescu: Oriunde Îl căutăm sincer și corect. Și mai ales acolo unde nu amestecăm lucrurile. Dumnezeu a făcut și lemnul și betonul, și stă pe orice sfânt altar, fie că e capelă, bisericuță de lemn, catedrala Sf. Sofia din Constantinopol sau catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova. Important e, înainte de toate, să știm CINE este Dumnezeu. Și, dacă vreți, și de ce o biserică are turlă și o anumită arhitectură. Cât despre lifturi și parcări, e absurd să nu înțelegi utilitatea lor practică. Vreți ca persoanele cu dizabilități să urce pe scări? Aș fi mai atent cu manipularea, mai ales în condițiile unei crize acute de locuri de parcare în București.


Constanța NEWS: Refrenul piesei suna așa: “Dumnezeu preferă lemnul și spațiile mici“. România are biserici de lemn foarte frumoase. De ce nu construim mai multe din acelea și mergem către catedrale și biserici foarte mari?

pr. Eugen Tănăsescu: Se construiesc si din cele mici. Doar cine nu vrea nu le vede. Ba chiar unii ne critică pentru numărul lor. Problema e însă spațiul limitat, raportat la numărul de credincioși. Și multe altele, explicate de Patriarhie. De pildă, Patriarhia nu are o catedrală destul de încăpătoare. Și reprezentativă. Mărimea are legătură și cu puterea de sugestie a imaginii. Trebuie să ne răspundem sincer la întrebarea: BOR este o Biserică Autocefală mică sau mare?

Constanța NEWS: Preferă Dumnezeu lemnul și spatiile mici?

pr. Tănăsescu: Preferă tot ceea ce a creat. Că dacă nu le-ar iubi, nu le-ar fi făcut. E o capcană să discuți despre faptul că Dumnezeu preferă lemnul contra betonului, spațiul mic contra spațiului mare. Vă și argumentez. Templul din Ierusalim (piatră, dimensiuni mari în epocă) e numit de Hristos „Casa Tatălui Meu” . Nu-l iubește oare? Cât despre spațiul mic, aș fi foarte atent. Pentru că spațiul mic poate însemna atât intimitate cât și individualism. Când vrei să fii numai tu cu Dumnezeu, e un semnal de alarmă al egoismului. Să nu uităm că iubirea presupune comunitate. Cu cât mai mare, cu atât mai bine. Asta e paradoxul creștinismului: nu-L poți iubi pe Dumnezeu decât prin aproapele. Nu de unul singur.

Constanța NEWS: Videoclipul îi are, pe lânga cei de la Taxi, pe o gramada de cântăreți, actori, compozitori, oameni de media. Au ei toți ceva împotriva bisericii? De ce credetți ca au acceptat să transmită acest mesaj?

loading...

Preot Tănăsescu: Întreb și eu: artiștii preferă un concert mic sau unul mare? Eu cred, sincer, că artiștii adevărați preferă și unul mic și unul mare. Pentru că, nu-i așa, artistul își iubește fiecare fan. Așa e și Dumnezeu, ne iubește pe fiecare și pe toți în același timp. De aceea, nu îi critic pe artiști, înțeleg punctul lor de vedere. Sunt împotriva catedralei Mântuirii. E dreptul lor.

Doar că nu trebuie ajuns la exclusivism. E o capcană periculoasă. Nu știu dacă au ceva împotriva Bisericii sau dacă merg ei înșiși la biserici „de lemn și mici”, nici măcar nu știu dacă le-a zis personal Dumnezeu ceva, dar mesajul lor riscă să se întoarcă împotriva lor. Pentru că e insuficient documentat.. Nu poți amesteca smerenia cu demnitatea, sau semnificația unei bisericuțe cu cea a unei catedrale. Naivitatea nu-i place lui Dumnezeu cu siguranță. De aceea, poate naște fie umor spontan (vezi referirile la sicriu) fie critica vedetismului (cum se împacă el cu smerenia?).

Mesajul lor îl mai înțeleg și altfel, ca om de comunicare. Poate fi o încercare de a susține proiectele seculariste ale domnului Remus Cernea, care pică în mod repetat prin Parlament. Sau, o replică la susținerea orei de religie de către alte vedete.

Constanța NEWS: Cine decide sau cine știe adevărul despre ce îi place lui Dumnezeu?

Pr. Eugen Tănăsescu: El însuși și Biserica pe care El singur și-a întemeiat-o. O spune cu gura Lui: „Eu sunt Calea, Adevărul și Viața” și „Cine vă primeşte pe voi pe Mine Mă primeşte”. Așadar, Dumnezeu nu e ceea ce ne trece nouă prin cap, ci ceea ce El singur a afirmat. Noi doar trebuie să ne conformăm Adevărului, nu să-l inventăm. În ziua de azi nu e greu să găsești pe Dumnezeu, e greu să-L accepți așa cum este: „Eu sunt Cel ce sunt”.

Constanța NEWS: Piesa se numește “Despre smerenie“. Poate o catedrală sau o biserică de mari dimensiuni să mai arate smerenie?

Pr. Eugen Tănăsescu: Să nu amestecăm merele cu perele. O catedrală nu vorbește despre smerenie ci despre demnitate și reprezentativitate. Altfel, ar trebui să detestăm toate marile catedrale ale lumii. Ceea ce e absurd. E ca și cum, la un concert unicat, ținut de marile trupe sau marii artiști, ai pretenția să intre doar câte 100 de spectatori. Iar Catedrala Mântuirii reprezintă o Patriarhie de vreo 18 milioane de ortodocși.

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Cocoon.ro – Conspirații Îndeplinite!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite