VIDEO 4 aprilie 1944, ziua în care americanii au OMORÂT 2942 de bucureşteni. REVOLTĂTOR: românii le-au ridicat două monumente aviatorilor americani doborâţi!

Distribuie!by Astăzi se împlinesc 71 de ani de la marea tragedie din 4 aprilie 1944, când Bucureştiul  a fost ţinta unui masiv bombardament al aviaţiei americane. Au fost vizate ţinte civile, cu deosebire zona Gării de Nord, dar şi partea centrală a oraşului, zone care nu aveau o justificare militară, deoarece frontul […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Astăzi se împlinesc 71 de ani de la marea tragedie din 4 aprilie 1944, când Bucureştiul  a fost ţinta unui masiv bombardament al aviaţiei americane. Au fost vizate ţinte civile, cu deosebire zona Gării de Nord, dar şi partea centrală a oraşului, zone care nu aveau o justificare militară, deoarece frontul se afla departe, la peste 300 km, pe linia Iaşi-Chişinău, iar luptele încetaseră de la sfârşitul lunii martie.

Tragedia a avut loc într-o marţi, pe la ora prânzului. Atunci, un număr de 220 bombardiere B-17 (numite Fortăreţe zburătoare) şi 93 bombardiere B-24 (Libertador) au intrat în spaţiul aerian al României, venind din Italia. Şi au făcut prăpăd.


Iată o mărturie din acele vremuri făcută de Mihail Sebastian în jurnalul său a doua zi după masacru: „Ieri după-amiază am fost în cartierul Griviţa. De la Gară la bulevardul Basarab nicio casă – nici una – n-a scăpat neatinsă. Priveliştea e sfâşietoare. Se mai dezgroapă încă morţi, se mai aud încă vaiete de sub dărâmături. La un colţ de stradă trei femei boceau cu ţipete ascuţite, rupându-şi părul, sfâşiindu-şi hainele, un cadavru carbonizat, scos tocmai atunci de sub moloz. Plouase puţin dimineaţa şi peste toată mahalaua plutea un miros de noroi, de funingine, de lemn ars. Viziune, atroce, de coşmar. N-am mai fost în stare să trec dincolo de Basarab – şi m-am întors acasă, cu un sentiment de silă, oroare şi neputinţă”.

Oficial, în bombardamentul din 4 aprilie 1944 au murit 2.942 de persoane şi au fost ăanite alte 2.126. Morţii au fost îngropaţi într-o margine a Cimitirului Calvin, cu ceremonii amintind de funeralii naţionale. Cimitirul va purta numele “4 aprilie”, dar va fi desfiinţat în anii comunismului.


CITEŞTE ŞI: 1 aprilie 1941, una dintre cele mai negre zile din istoria României. 74 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă VIDEO Documentar

Conform datelor oficiale, americanii au pierdut 10 avioane. Dacă de morţii noştri nu îşi mai aminteşte nimeni, în Bucureşti există însă doua monumente ridicate în memoria aviatorilor americani ucişi în misiunile de bombardament asupra oraşului: unul a fost realizat în 2002 în Cişmigiu, iar celălalt se află în Parcul Kiseleff şi a fost inaugurat în 2007. „Vă închipuiţi, păstrând proporţiile, cum ar arăta la Londra un monument dedicat aviatorilor germani, la Hiroshima unul dedicat celor americani şi la Dresda britanicilor?”, se întreba în urmă cu 2 ani Manuel Stănescu.

Concluziile contemporanilor sunt unanime: bombardamentele americane nu aveau nici o justificare logică. A fost măcelărită populaţia civilă, lipsită de apărare, au fost distruse importante bunuri materiale.

4 aprilie 1944a fost doar începutul, capitala fiind bombardată masiv în zilele următoare. Un bilanţ statistic arată că de-a lungul celor 17 de bombardamente aeriene, începând cu cel din 4 aprilie 1944, executate de americani şi englezi cu aproximativ 3.640 de avioane de bombardament de diferite tipuri, însoţite de circa 1.830 de avioane de vânătoare pe timp de zi, au fost ucişi 5.524 de locuitori, răniţi 3.373, iar 47.974 au rămas fără adăpost devenind sinistraţi. Au fost distruse 3.456 de case de locuit, au fost distruse parţial 3.473, 401 au fost avariate şi au fost 2.305 de incendieri. Pentru apărarea Capitalei, s-au ridicat şi au angajat lupte antiaeriene, de multe ori în inferioritate numeric, 601 avioane de vânătoare româneşti şi 709 germane.

Vin americanii !

“A doua zi, chiar în Duminca Paştelui, bombardierele americane s-au întors pentru a lovi din nou Turnu Severin (unde cele 167 de aparate B-24 aveau drept misiune să bombardeze aceleaşi obiective ca şi aviaţia britanică, vizând în special căile feroviere şi aerodromul) şi, pentru prima dată, Braşovul, marele centru industrial care fabrica avioanele IAR. Pentru a lovi oraşul transilvănean (legăturile feroviare şi Uzinele IAR) a decolat o formaţie de 158 de bombardiere B-24 Liberator. Venind dinspre Bulgaria, avioanele inamice au intrat în ţară prin zona Rusciuk-Giurgiu. Între orele 9.50 şi 13.00 au fost alarme aeriene în oraşele Giurgiu, Bucureşti, Craiova, Ploieşti, Braşov şi Sibiu. Oraşul Braşov a fost bombardat de la ora 11.00, fiind lovite Uzinele IAR, Gara Mare, Atelierele principale CFR, Întreprinderile “Schmoll Pasta”, Uzinele “Astra”, Palatul de Justiţie, Hotelul “Coroana” şi Cartierul Gării. În urma acestei misiuni a încetat activitatea uzinei şi fabricarea avionului IAR 80/81″. (Misiuni de sacrificiu – Grupul 1 Vânătoare în apărarea teritoriului naţional, aprilie – iunie 1944, Alexandru Armă şi Sorin Turturică, editura Militară, 2011)

loading...

Ţinte lovite

Cu alte cuvinte, un singur raid a fost suficient pentru a neutraliza Uzinele IAR (zona Tractorul de azi) şi a trece pe linie moartă producţia celebrului “vânător” românesc precum a şi aparatelor construite sub licenţă. De asemenea, americanii au “scăpat” bombe şi peste clădirea care găzduieşte Consiliul Judeţean cât şi peste Hotelul “Coroana”. Printre obiectivele importante bombardate dar care au supravieţuit probei timpului se numără şi actuala fabrică Roman. De ce şi Romanul? Pentru că deodată cu apropierea intrării României în război, Uzinele Astra nu mai produc doar locomotive şi motoare, ci şi… tunuri anti-aeriene. Sub licenţă, evident.Vila Kertsch a fost şi ea crunt lovită de bombe în acea zi, fiind demolată la începutul anilor ’70, pe locul ei construindu-se actuala clădire MODAROM. “În urma bombardamentului, 60% din clădire s-a prăbuşit. În adăpostul din subsolul vilei au murit sufocate 16 persoane, căci echipele de salvare nu au avut mijloace pentru a îndepărta la timp molozul de deasupra lor. Partea rămasă în picioare a fost mai tarziu reparată, cu unele modificări, şi a funcţionat ca sediu de instituţii, pâna în vara lui 1970, deşi încă din 1961 se prevăzuse înlocuirea ei cu un bloc nou.” (comentariu lăsat de Gruia peorasulmemorabil.ro la o fotografie din 1930 cu respectiva clădire).

Lupte aeriene

În ceea ce priveşte intervenţia avioanelor de vânătoare, cele 23 de avioane ale Grupului 1, care avea baza la Roşiorii de Vede, nu au luat contact cu bombardierele, revenind la sol după 35 de minute în aer. “Încheindu-şi raportul operativ, căpitan-comandorul Ioan Sandu consemna, poate dezamăgit: “avioane (inamice – n.n.) văzute -nimic, avioane doborâte – nimic, pierderi proprii – nimic, accidente – nimic” (Misiuni de sacrificiu – Grupul 1 Vânătoare în apărarea teritoriului naţional, aprilie – iunie 1944, Alexandru Armă şi Sorin Turturică, editura Militară, 2011). Nici celelalte grupuri româneşti, care au survolat zona Ploieşti-Bucureşti, nu au avut parte de confruntări Ziua de Paşte, slaba coordonare de la sol a aviaţiei româneşti fiind motivul principal al eşecului.

“Nu acelaşi lucru putem spune însă şi de vânătoarea germană, care a luptat cu americanii, fiind creditată cu mai multe victorii. Astfel, cele 158 de B-24 care au bombardat Braşovul au fost interceptate de către piloţii germani de vânătoate din unităţile III./JG 77, 10./JG 301 şi II./JG 51 care au reuşit să doboare sigur cinci bombardiere americane”.

Cine au fost apărătorii Braşovului?

Aviatorii grupului III din Escadrila 77 erau supranumţi “Lupii Negri” (vezi foto stânga cu emblema grupului, sursa: asisbiz.com), aveau baza la Mizil, iar comandantul de grup se numea Emil Omert (foto dreapta, sursa: luftwaffe.cz). Între cele cinci B-24 doborâte în Ziua de Paşte a lui 1944, unul a fost “opera” lui Omert, care îşi trecea în cont cea de-a 69-a victorie aeriană din carieră. În final, acesta a reuşit să atingă 70 de victorii, doborând pe 21 aprilie 1944 încă un B-24. Trei zile mai târziu este mitraliat în paraşută de către mitraliorii de pe bombardierele americane după ce părăsise Messerschmitt-ul lovit decisiv. Pentru cine nu ştie, mitralierea unui aviator care s-a paraşutat este cea mai dezonorantă chestie pe care un alt aviator o poate face.

N-am reuşit să găsesc (încă) informaţii precise cu privire la celelalte unităţi germane implicate în luptă în acea zi. Până la noi descoperiri, vă las cu fotografia de mai jos, care-i înfăţişează pe locotenenţii aviatori Florescu şi Iliescu, piloţi de teste la IAR Braşov, sărbătorind o zi de Paşte în care nu au căzut bombe. (sursa foto: cartula.ro)

Sursa: http://prinbrasov.com/2012/04/1944-brasovul-pastele-americanii-germanii/

http://activenews.ro/video-4-aprilie-1944-ziua-in-care-americanii-au-omorat-2942-de-bucuresteni-revoltator-romanii-le-au-ridicat-doua-monumente-aviatorilor-americani-doborati_1894630.html

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Cocoon.ro – Conspirații Îndeplinite!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite