Zeci de miliarde euro – fonduri europene, greu de accesat | Capcana Fondurilor Europene- se prefac ca dau dar de fapt sunt imposibil de luat

Distribuie!by Am pierdut 3,5 miliarde de euro din fondurile europene destinate României în perioada 2007-2013, iar din banii alocaţi pentru 2014-2020 am reuşit să absorbim sub 1%. Rata de absorbţie în actualul calendar financiar nu a ajuns nici măcar la 1%, la aproape trei ani de la intrarea în noul […]
Distribuie!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Am pierdut 3,5 miliarde de euro din fondurile europene destinate României în perioada 2007-2013, iar din banii alocaţi pentru 2014-2020 am reuşit să absorbim sub 1%.

Rata de absorbţie în actualul calendar financiar nu a ajuns nici măcar la 1%, la aproape trei ani de la intrarea în noul ciclu financiar 2014-2020, perioadă în care România are la dispoziţie aproape 30 de miliarde de euro.


Conform ultimelor date prezentate public de oficialii Ministerului Fondurilor Europene, în actuala perioadă de programare, media ratei de absorbţie la nivel european era de 2,6%, în timp ce România avea doar 0,98%.

Practic, guvernul tehnocrat s-a concentrat mai mult pe vechiul calendar şi a demarat procedurile de acreditare şi lansare de ghiduri pentru actualul calendar. Dacă la începutul lunii noiembrie 2015, atunci când guvernul Ponta şi-a depus mandatul, rata de absorbţie era de 58,67%, la jumătatea lunii decembrie 2016, Cabinetul Cioloş a reuşit să majoreze rata de absorbţie pentru calendarul financiar 2007-2013 la 81,73%. Asta înseamnă o valoare de 4,4 miliarde de euro.


Fazarea proiectelor

Datele finale în ceea ce priveşte vechiul calendar le vom cunoaşte abia în vara acestui an,  întrucât Comisia Europeană dezangajează automat acea parte din fonduri pentru care nu s-a primit documentaţia finală pentru închidere până la 31 martie 2017.

loading...

De asemenea, tehnocraţii avertizează, în raportul de bilanţ prezentat, că „pentru evitarea corecţiilor financiare şi a eventualelor pierderi de fonduri, este necesară continuarea şi finalizarea proiectelor fazate (fonduri europene) şi proiectelor nefuncţionale (buget de stat), acestea din urmă fiind necesare a fi finalizate şi date în uz până la data de 31 martie 2019“. Aici trebuie precizat faptul că România nu a reuşit să termine la timp unele proiecte de infrastructură, în principal de construcţie de autostrăzi şi de reabilitare a căii ferate, astfel că termenele au fost prelungite şi proiectele au fost fazate aşa încât să obţinem fonduri europene din noul calendar financiar.

Rămâne de văzut dacă, în aceşti patru ani, România va putea absorbi cât mai multe fonduri europene în situaţia în care nu avem acreditate toate Au­to­rităţile de Management, iar MFE a reuşit să lanseze apeluri în valore de doar 13 mld. euro, fiind încheiate contracte de finanţare în valoare de numai 1,5 mld. euro.

SURSA: http://www.capital.ro/zeci-de-miliarde-euro-fonduri-europene-greu-de-accesat-1.html

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook Cocoon.ro – Conspirații Îndeplinite!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather
Distribuie!

Despre Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite

Cocoon.ro - Conspiratii Indeplinite